Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

VšZP chce väčšie užívanie biosimilárov

2. 12. 2019

VšZP chce väčšie užívanie biosimilárov

Spotreba biosimilárov nedosahuje ani desať percent.

Najväčšia a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) chce, aby pacienti viac užívali biosimilárné lieky (biosimiláry), ktoré sú „napodobeninami“ originálnych biologických liekov. Za ich vyššie užívanie poistencami sa zasadzuje sama generálna riaditeľka VšZP Ľubica Hlinková.

Biologicky podobné lieky sú veľmi podobné originálnemu biologickému lieku. Majú takú istú účinnosť a sú rovnako bezpečné ako originálne lieky, len sú oveľa lacnejšie. Používajú sa na liečbu vážnych ochorení – napríklad rakoviny alebo cukrovky.

Okrem toho, že poisťovňa chce používaním biosimilárov ušetriť peniaze, chce aj sprístupniť túto liečbu širšiemu okruhu poistencov. Podobne uvažujú aj súkromné zdravotné poisťovne Dôvera a Union.

Na rozdiel od severských krajín Európy nedosahuje užívanie biosimilárov na Slovensku podľa údajov Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) ani desať percent.

Biosimiláry šetria milióny eur

"Zameniteľnosť originálu za biosimilár ako aj biosimilárov medzi sebou je preukázaná a netreba v nej vidieť strašiaka. Dnes už neexistuje medicínske odôvodnenie, prečo by pacient namiesto omnoho drahšieho originálneho biologického lieku nemohol byť liečený biosimilárom," povedala minulý týždeň na stretnutí so zástupcami poskytovateľov zdravotnej starostlivosti Hlinková.

Hovorkyňa VšZP Slávka Gáborová nevylučuje, že za výzvou na väčšie užívanie biosimilárov je aj šetrenie peňazí. Iba vďaka biosimilárov, ktoré boli kategorizované tento rok po 1. januári ušetrila najväčšia zdravotná poisťovňa štyri milióny eur za prvé tri štvrťroky.

Zdravotné poisťovne Dôvera a Union nemajú takéto analýzy, ale tiež podporujú väčšie užívanie biologicky podobných liekov.

Užívanie biosilimárov len v deviatich percentách

Zastúpenie biosimilárov je na Slovensku veľmi nízke. Presahuje len deväť percent nákladov na všetky biologické lieky, ktoré majú aj svoju biosimilárnu verziu.

„Zdravotné poisťovne uhradili za lieky s 15 účinnými látkami, pri ktorých v roku 2018 existoval biosimilárny liek registrovaný Európskou liekovou agentúrou (EMA), spolu 179,2 milióna eur v roku 2018. Z toho za biosimilárne lieky uhradili 16,8 milióna eur, čiže 9,4 percenta,“ píše vo svojej septembrovej štúdii INEKO.

Na porovnanie, zastúpenie biosimilárov je vo Švédsku 71 a v Dánsku až 88 percent.

Nízky podiel zastúpenia biosimilárov u nás je spôsobený podľa Gáborovej aj tým, že z 54 biosimilárnych liekov registrovaných v Európskej únii (EÚ) bolo k augustu 2019 dostupných na Slovensku len 24 liekov.

Ján Krempaský, autor je redaktor SME