Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

ŠÚKL neodporúča kúpu rýchlotestov

20. 4. 2020

ŠÚKL neodporúča kúpu rýchlotestov

Rýchlotesty môžu ukázať falošne negatívny výsledok na Covid- 19

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) neodporúča ľuďom, aby si cez internet kupovali rýchlotesty alebo samotesty na ochorenie Covid-19. Ústav o tom informoval na svojom webe.

K tomuto záveru ŠÚKL dospel po tom, čo v rámci trhového dohľadu preveril situáciu na trhu v Európskej únii a takisto odborné publikácie týkajúce sa spoľahlivosti rýchlotestov.

Šéfka ŠÚKL: Zbytočne vyhodené peniaze

„Kúpa takýchto testov predstavuje pre laickú verejnosť zbytočne vyhodené peniaze, keďže ich výpovedná hodnota je nízka,“ hovorí šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová.

Na trhu Európskej únie v súčasnosti nie sú registrované žiadne testy na Covid-19, ktoré by boli určení pre laikov na testovanie. Registrované sú len rýchlotesty na profesionálne použitie. V prípade, ak by ich použili laici hrozí podľa ústavu na kontrolu liečiv, že ich výsledok zle vyhodnotia.

Nízka citlivosť rýchlotestov

Problémom rýchlotestov je ich nízka citlivosť. V prípade ich použitia v prvých dňoch po nákaze je vysoká pravdepodobnosť falošne negatívneho výsledku. Rýchlotesty totiž zachytia protilátky až niekoľko dní po nákaze a spravidla až keď má pacient príznaky. Okrem toho podľa odborných publikácii ani prekonané ochorenie nezaručuje vytvorenie protilátok.

Z toho vyplýva, že v prípade negatívneho výsledku takéhoto testu hrozí, že nakazený pacient získa falošný pocit, že ochorenie nemá a pritom ho bude nevedomky roznášať.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME