Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Slovensko prichádza o milióny eur, pre zle urobenú revíziu liekov

29. 11. 2018

Slovensko prichádza o milióny eur, pre zle urobenú revíziu liekov

Zdravotné poisťovne by na revízii mohli zarobiť 700 tisíc eur.

Zdravotníctvo na Slovensku prichádza ročne o 50 až 72 miliónov eur, lebo ministerstvo zdravoníctva dôsledne nekontroluje, koľko zdravotné poisťovne platia farmaceutickým firmám a koľko by mohli, keďže sú aj lacnejšie varianty liekov.

Vypočítali to analytici ministerstva financií z Útvaru hodnoty za peniaze s kolegami z Inštitútu zdravotnej politiky ministerstva zdravotníctva.

K podobnej sume dospela aj zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá patrí finančnej skupine Penta. Tvrdí, že by sa dalo ušetriť až takmer 72 miliónov.

Ministerka zdravotníctva za Smer Andrea Kalavská napriek tomu pred niekoľkými dňami podpísala revíziu liekov, ktorá štátu neušetrí ani desatinu z toho, čo vypočítali analytici a poisťovňa.

Kalavská hovorí, že nižšie úspory schválila preto, lebo farmaceutické firmy neboli ochotné znížiť ceny liekov, ktoré sú hradené zo zdravotného poistenia a majú lacnejších konkurentov.

Bála sa, že keby poisťovne platili za lieky menej, pacientom by sa zvýšili doplatky a za niektoré lieky by mohli platiť až 2500 eur.

Bývalý minister zdravotníctva za Smer Tomáš Drucker však podobný krok minulý rok urobil a farmaceutické firmy svoje ceny dodatočne znížili.

Stačí dôsledne použiť pravidlá

Revízia úhrad za lieky má pritom zákonom stanovené pravidlá, nezávislé od záujmov farmaceutických firiem alebo Penty.

Šéf Útvaru hodnoty za peniaze Štefan Kišš pripomína, že sedem rokov sa nerobila revízia úhrad väčšiny liekov. Poisťovne tak platili viac, ako by mali, a farmaceutické firmy dostávali viac, ako by si zaslúžili.

Útvar urobil nedávno revíziu zhruba tretiny všetkých kategorizovaných liekov a vyšlo mu, že poisťovne by mali platiť najmenej o 50 miliónov eur menej, ako platia.

Revíziu urobila aj Dôvera. Jej hovorca Matej Štepiansky hovorí, že úspora za všetky lieky im vyšla takmer na 72 miliónov eur.

Šéfka liekovej politiky poisťovne Monika Lainczová povedala, že okrem iného zistili, že ceny za miligram účinnej látky, z ktorej sa liek v podstate vyrába, boli pri odlišných gramážach rôzne. Preto boli úhrady od poisťovní zle vypočítané.

Kalavská tvrdí, že jej revízia ušetrí štyri až päť miliónov eur. Jej hovorkyňa Zuzana Eliášová však nepovedala, koľkých liekov sa revízia týka.

Až 15 miliónov od pacientov

Podobne ako ministerka, aj AIFP sa obáva, že pri väčšej revízii by pacientom mohli príliš rásť doplatky za lieky.

"V mnohých diagnózach a pri mnohých liekoch by boli neúnosné. Niekedy až 1700 a 2500 eur za mesačnú liečbu," vraví ministerka.

Dôvera pripúšťa, že doplatky by po jej revízii celkovo stúpli približne o 15 miliónov eur.

"No desiatky ušetrených miliónov eur by boli k dispozícii na skvalitňovanie zdravotnej starostlivosť, napríklad na úhradu nových inovatívnych liekov," povedal Štepiansky.

Šéf Dôvery Martin Kultan odhaduje, že revíziou by sa do systému na tento účel dostalo 55 miliónov eur.

Poisťovne môžu zarobiť 700 tisíc

Kritici návrhu Dôvery takisto hovoria, že poisťovni ide len o väčší zisk.

Štepiansky odpovedá, že ušetrené peniaze by aj tak mohla podľa zákona použiť len na zdravotnú starostlivosť.

Pripúšťa však, že pri ušetrených miliónoch a ziskovosti sektora zdravotného poistenia na úrovni jedného až jeden a pol percenta by poisťovne mohli zarobiť 700-tisíc eur.

Dôvera by z toho podľa výpočtov svojho riaditeľa mohla získať 200- až 300-tisíc eur.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME