Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

SaS dala na Kalavskú trestné oznámenie kvôli revízii liekov

22. 11. 2018

SaS dala na Kalavskú trestné oznámenie kvôli revízii liekov

Keby som podpísala revíziu, ktorú navrhla Dôvera doplatky za niektoré lieky by sa zvýšili aj o vyše tisíc eur, tvrdí ministerka zdravotníctva.

BRATISLAVA. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) dala v pondelok na ministerku zdravotníctva Andreu Kalavskú (nominantku Smeru) trestné oznámenie za to, že nepodpísala revíziu liekov v takom finančnom objeme, ako ju navrhol Inštitút zdravotnej politiky a zdravotná poisťovňa Dôvera. Poisťovňa patrí finančnej skupine Penta.

Revízia liekov je prehodnocovanie ich úhrad zo strany zdravotných poisťovní. Zdravotné poisťovne sú povinné doplácať pacientom na lieky toľko, koľko stojí najlacnejší liek v danej skupine. Lieky sú zoradené podľa účinnej látky, jej množstva a formy podania. Ich cena sa, ale môže líšiť. V každej skupine musí byť najmenej jeden liek, na ktorý si pacient nedopláca, lebo je plne hradený poisťovňami.

Ministerstvo má robiť revíziu každý štvrťrok. Prehodnocovanie úhrad liekov poisťovňami zaviedol v roku 2011 vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH).

Ministerkou podpísaná revízia bude platiť od 1. januára 2019.

Podpísala nižšiu úsporu

Liberáli dali na Kalavskú trestné oznámenie pre marenie úlohy verejného činiteľa.

Mala sa ho dopustiť tým, že nepodpísala revíziu liekov v rozmedzí úspor od inštitútom navrhovaných 64 až po Dôverou odporúčaných 70 miliónov eur ročne.

Ministerka podpísala revíziu, ktorá prinesie úsporu len v rozmedzí od štyroch do piatich miliónov eur.

SaS tento krok vyhodnotila tak, že Kalavská nadŕža ziskom farmaceutických firiem.

Za to ju chcú liberáli odvolávať v parlamente, ak zo svojho postu neodstúpi aj sama.

Kalavská: Zvýšili by sa doplatky za lieky

"Ak by som túto revíziu úhrad podpísala, určite by tá istá strana prišla a povedala, že Kalavská vyhovela Pente, vyhovela Dôvere a Kalavská stále tvrdí, že na prvom mieste je pacient, ale pacientovi by sme vyrobili také doplatky, že by to bolo neúnosné pre peňaženku či ekonomicky aktívneho pacienta alebo dôchodcu," uviedla ministerka.

Argumentuje tým, že keby sa úhrady poisťovní znížili až o sumu, ktorú navrhla Dôvera, bez toho, aby farmaceutické firmy znížili ceny liekov, pacienti by doplácali na niektoré lieky až vyše tisíc eur.

Kalavská dala farmaceutickým firmám na zníženie cien za lieky 48 hodín. Keďže drvivá väčšina z nich na to nepristúpila podpísala revíziu s menšou úsporou.

Zároveň odmietla, že by na farmaceutické firmy nevyvíjala dostatočný tlak, aby znížili ceny liekov.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME