Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Omega-6 mastné kyseliny znižujú riziko diabetu o 35 %

27. 7. 2018

Omega-6 mastné kyseliny znižujú riziko diabetu o 35 %

Konzumácia stravy bohatej na omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny znižuje riziko vzniku diabetu 2. typu viac ako o jednu tretinu. Zistila to analýza údajov takmer 40 tisíc dospelých jedincov z 20 rôznych štúdií, zverejnená v The Lancet Diabetes & Endocrinology, zahrňujúca 39 740 osôb z Británie, Nemecka, Francúzska, Fínska, Austrálie, Islandu, Holandska, Tchaj-wanu a Švédska.

Súčasné smernice American Heart Association (AHA) odporúčajú, že konzumácia polynenasýtených tukov omega-6 by mala tvoriť maximálne 5 až 10 % nášho celkového denného príjmu energie. S vplyvom týchto látok totiž súvisí zvýšenie zápalových procesov v tele a vznik srdcových ochorení. Tím z George Institute for Global Health v Austrálii sa však zameral na zabúdaný aspekt omega-6 mastných kyselín: a to, ako ovplyvňujú vznik diabetu 2. typu. Išlo najmä o ich najbežnejšieho zástupcu – kyselinu linolovú – a jej metabolit, kyselinu arachidonovú.

Ukázalo sa, že osoby s vysokou koncentráciou kyseliny linolovej v krvi mali o 35 % nižšiu pravdepodobnosť vzniku diabetu 2. typu. Podľa vedcov ide o silný dôkaz, a to aj pri započítaní okolností, ako je BMI, vek, pohlavie, rasová príslušnosť a koncentrácia omega-3 mastných kyselín. Medzi koncentráciou kyseliny arachonidovej a rizikom diabetu vedci nenašli významnú súvislosť.

Vedci zároveň nenašli žiadne dôkazy o škodlivosti vysokého príjmu kyseliny linolovej v potrave. Rovnako v tejto rozsiahlej štúdii nenašli dôkaz fyziologicky relevantnej interakcie medzi omega-6 a omega-3 tukmi, ako sa zvyčajne uvádza. Záver štúdie teda potvrdzuje, že zvýšený príjem kyseliny linolovej je prospešný pre zdravie všeobecne, a najmä pre zníženie rizika diabetu 2.typu.

Autor: UZA

Zdroj: Wu JHY et al. Omega-6 fatty acid biomarkers and incident type 2 diabetes: pooled analysis of individual-level data for 39 740 adults from 20 prospective cohort studies. The Lancet Diabetes & Endocrinology. Published 11 October 2017 DOI: https://doi.org/10.1016/S2213-8587(17)30307-8