Správy zo sveta
Nízkokalorické sladidlá podporujú ukladanie tuku
15. 8. 2017
Štúdia, prezentovaná na 99. konferencii americkej Endokrinologické spoločnosti v Orlande ukázala, že nízkokalorické umelé sladidlá spôsobujú adipogenézu najmä u ľudí, ktorí už obézni sú.
Vedci skúmali in vitro humánne kmeňové bunky, ktoré 12 dní živili sukralózou až do koncentrácie 0,2 mmol, čo odpovedá koncentrácii v krvi jedinca, ktorý počas dňa vypije zhruba liter „diétnej“ limonády. U buniek sa zvýšil jednak počet markerov zápalu, jednak aj produkcia tuku, ktorý sa tu začal ukladať v podobe kvapiek, najmä keď koncentrácia sukralózy dosiahla 1 mmol.
Po tomto zistení vedci prikročili k separátnemu experimentu. Analyzovali biopsiou získané vzorky abdominálneho tuku ôsmich ľudí, pravidelne konzumujúcich umelé sladidlá (predovšetkým sukralózu a čiastočne aspartam), a porovnali ich so vzorkami osôb, ktoré tieto sladidlá nekonzumovali. Štyria participanti mali normálnu telesnú hmotnosť a štyria boli obézni. Na vzorkách boli jasne viditeľné dôkazy zvýšeného transportu glukózy do buniek, ale aj zvýšenej expresie známych génov, zodpovedných za tvorbu tuku. Výsledky boli výrazne horšie u obéznych konzumentov sladidiel ako u tých s normálnou telesnou hmotnosťou.
Zároveň sa v tukovom tkanive konzumentov zistilo až 2,5-násobne vyššie množstvo receptorov sladkej chuti. Tie potom zrejme uľahčujú vstup glukózy do buniek, odkiaľ ju organizmus absorbuje do krvného obehu. „Z výsledkov našej štúdie je zrejmé, že nízkokalorické sladidlá u našich pokusných subjektov spôsobili prenikanie glukózy do buniek, a tým ďalšie zmnožovanie tuku v tele, nehovoriac o zvýšenom sklone k zápalom, čo je najmä pre obézne osoby veľmi škodlivé,“ uviedol profesor Sabyasachi Sen z George Washington University, ktorý stál na čele štúdie.
Autor: uza