Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Na Slovensku sa možno budú povoľovať lieky pre celú EÚ

19. 11. 2017

Na Slovensku sa možno budú povoľovať lieky pre celú EÚ

Budovu pre liekovú agentúru u nás vybrali bez verejnej súťaže. Medzirezortná skupina za sídlo určila komplex patriaci J&T Real Estate.

Hlavné mesto Slovenska by sa o dva roky mohlo stať centrom európskeho liekového biznisu. Bratislava je vážnym kandidátom na získanie Európskej liekovej agentúry (EMA). Ide o jednu z najprestížnejších agentúr Únie, ktorej hlavnou úlohou je vydávanie povolení na vstup najdôležitejších liekov na jej trh.

Agentúra v súčasnosti sídli v Londýne. Pretože Veľká Británia opúšťa Európsku úniu, lieková agentúra sa musí presunúť do jednej z členských krajín. Má o ňu záujem 19 krajín. Bratislava spolu s Milánom sú podľa denníka Financial Times dvaja najhorúcejší kandidáti na jej získanie. O jej sídle sa bude hlasovať v pondelok 20. novembra.

Najväčšia výhoda? Nemáme ešte žiadnu agentúru

Ak bude hlasovanie zohľadňovať aj to, že ešte nemáme žiadnu agentúru Únie, potom sú šance Bratislavy získať EMA vysoké, odhaduje hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Okrem tohto geografického kritéria spĺňa Slovensko podľa neho aj ďalšie dôležité podmienky. Sú nimi vhodná budova pre sídlo agentúry, dopravná dostupnosť, vzdelávacie kapacity a pracovné možnosti pre rodinných príslušníkov zamestnancov agentúry, vymenúva Susko.

"V mediálnom priestore sa v tejto súvislosti objavilo veľa informácií - aj pozitívnych, aj negatívnych, respektívne tendenčných," hovorí Susko o článku Financial Times.

Zmienka o Bratislave v týchto renomovaných novinách podľa zdravotníckeho analytika Dušana Zachara z INEKO "výrazne zvyšuje šance Slovenska na prevzatie agentúry". Po tejto informácii je pravdepodobnosť, že získame túto agentúru podľa neho "vyššia, ako bola pred niekoľkými mesiacmi".

Medzi negatívne informácie, ktoré šance Bratislavy oslabujú, patrí najmä prieskum medzi zamestnancami agentúry, ktorí ponuku Slovenska vyhodnotili ako štvrtú najmenej atraktívnu. Dôvodom môže byť aj to, že Bratislava ešte stále nie je pre mnohých Európanov známa, myslí si Susko.

Slovensko v úsilí o získanie sídla liekovej agentúry otvorene podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej podporuje Česko a Maďarsko. Susko pridáva ešte aj Poľsko. V kuloároch sa podľa informácii SME hovorí aj o tom, že za Bratislavu by mohla zahlasovať jedna z dvoch najvplyvnejších krajín únie.

K šanciam získať agentúru je mierne skeptický šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ. "Prípadné presťahovanie EMA na Slovensko by si vyžadovalo rozsiahle personálne a priestorové investície a nie som si celkom istý, či na Slovensku disponujeme dostatočným množstvom odborníkov kvalifikovaných na túto prácu," vraví. Presun agentúry na Slovensko však podporuje.

Budovu J&T vybrali bez súťaže

Ak by Slovensko získalo sídlo liekovej agentúry sídlila by vo Westend Plaza v bratislavskom Lamači. Budova, ktorá sa zatiaľ ešte iba stavia, patrí spoločnosti J&T Real Estate finančníka Petra Korbačku.

Ministerstvo zdravotníctva, ktoré malo výber budovy na starosti, naň nerobilo verejnú súťaž. Sídlo agentúry podľa Eliášovej vybrala medzirezortná koordinačná skupina v spolupráci s odborníkmi v oblasti realitného trhu.

Do úvahy sa bralo najmä to, "že musí spĺňať prísne kritériá rozlohy (26-tisíc štvorcových metrov), priestorového rozmiestnenia aj vybavenia" vysvetľuje Susko.

Agentúra by sa mohla na Slovensko presunúť v apríli 2019.

Koľko zamestnancov by v takom prípade k nám prišlo, je ťažké odhadovať, vraví. Nateraz je známe len to, že v agentúre podľa jej hovorcu Edoarda Iannoneho pracuje 897 zamestnancov. Tí majú zhruba 600 detí, približuje Susko.

Ján Krempaský, autor pracuje pre SME