Správy zo sveta
Môžu omega-6 mastné kyseliny prispieť k predĺženiu života?
13. 7. 2018
Nový výskum naznačuje, že častá konzumácia potravín s obsahom omega-6 mastných kyselín môže chrániť pred predčasným úmrtím. Nachádzajú sa v rastlinných olejoch, orechoch a semenách.
Vedci z Fínska analyzovali štúdiu Kuopio pre ischemické srdcové ochorenie (KIHD), ktorá skúmala 2 500 osôb v období viac ako 20 rokov. Odhalili pritom, že s vysokou koncentráciou kyseliny linolovej (LA) v krvi súvisí nižšie riziko úmrtia a smrti z kardiovaskulárnych príčin.
Omega-6 mastné kyseliny patria k esenciálnym kyselinám a sú známe pre svoj priaznivý vplyv na znižovanie hodnôt cholesterolu. Zároveň ale môžu škodiť, pretože vyvolávajú zápalové procesy v tele. LA sa totiž metabolizuje na kyselinu arachidonovú, ktorá vytvára prozápalové látky. Jej koncentrácia v krvi nezávisí od druhu stravy. Zároveň však omega-6 mastné kyseliny podporujú produkciu protizápalových látok.
Pre svoju analýzu teraz vedci rozdelili údaje účastníkov štúdie KIHD (1984–1989) do piatich skupín podľa koncentrácie LA v krvi, a potom v nich porovnávali počty úmrtí. Zistili, že skupina s najvyššou hladinou LA v krvi mala o 43 % nižšie riziko úmrtia ako skupina s najnižšou koncentráciou. Tento fakt sa vzťahoval k úmrtiam na kardiovaskulárne choroby a rovnako na úmrtia, spôsobené inými príčinami ako kardiovaskulárnymi chorobami alebo rakovinou.
Uvedené zistenia boli v súlade s inými prácami, kde sa pri sledovaní veľkého počtu osôb preukázala súvislosť medzi vysokým príjmom LA v diéte a vysokou koncentráciou LA v krvi so znížením rizika vzniku ochorenia ako je diabetes 2. typu či kardiovaskulárne ochorenie, bez toho, aby zvyšoval riziko rakoviny.
Vedci potom znovu analyzovali získané skutočnosti, tentoraz z hľadiska koncentrácie kyseliny arachidonovej v krvi. Zistili podobnú súvislosť, aj keď menej výraznú. Domnievajú sa preto, že s nižším rizikom úmrtia súvisí rovnako vyššia koncentrácia kyseliny arachidonovej v krvi. A to bez ohľadu na to, či skúmané osoby pri vstupe do štúdie trpeli na rakovinu, diabetes či kardiovaskulárne ochorenie.
Autor: UZA
Zdroj: Virtanen JK et al. Serum n–6 polyunsaturated fatty acids and risk of death: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 3, 1 March 2018, Pages 427–435, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx063