Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Kubánsky liek je podozrivý z rakoviny

25. 4. 2019

Kubánsky liek je podozrivý z rakoviny

Liek Heberprot-P Česko na rozdiel od Slovenska odmietlo.

Kubánsky liek Heberprot – P (rekombinantný ľudsky epidermálny rastovy faktor) pro liečbu diabetickej nohy mohol spôsobiť rakovinu. Pripúšťa to ministerstvo zdravotníctva ako aj Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL). Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru) už liečbu týmto liekom zastavila.

Kalavskej predchodca Tomáš Drucker (nominant Smeru) doviezol Heberprot – P na Slovensko pred takmer dvomi rokmi v rámci deblokácie kubánskeho dlhu. Jeho výška sa v roku 2015 podľa vyjadrenia expremiéra Roberta Fica (Smer) pohybovala rádovo v desiatkach miliónov eur.

Ministerstvo sa kubánsky liek rozhodlo používať pre pacientov s diabetickou nohou napriek tomu, že nie je registrovaný v Európskej únii a odmietlo ho aj Česko.

Syndróm diabetickej nohy je jednou z najvážnejších komplikácií cukrovky, pri ktorom na postihnutej dolnej končatine v dôsledku poruchy periférnych nervov postupne odumiera koža, podkožie, svalstvo a kosti. Ak sa nelieči, musí sa prinajmenšom časť postihnutej nohy amputovať.

Na Slovensku je podľa Emila Martinku, šéfa Slovenskej diabetologickej spoločnosti, vyše 8000 cukrovkárov s diabetickou nohou a približne 4000 diabetikom pre toto ochorenie amputovali nohu.

Pacient s rakovinou

Heberprot-P bol na Slovensku v testovacej fáze, ktorú pozastavili po tom, ako jeden z pacientov na začiatku tohto roku ochorel na rakovinu.

Ide o vyše 60-ročného pacienta, ktorému liek na diabetickú nohu aplikovali v Národnom endokrinologickom ústave v Ľubochni. Kalavská tvrdí, že jeho prípad riadne preveria.

Šéfka ŠÚKL Zuzana Baťová odhadla pravdepodobnosť, že kubánsky liek spôsobil pacientovi z Ľubochne rakovinu na 50 percent.

Martinka, ktorý je v národnom ústave primárom, podotýka, že vo veku nad 60 rokov je u mužov zvýšené riziko rakoviny prostaty.

Od októbra 2017, keď sa na Slovensku začal používať Heberprot-P sa ním podľa Kalavskej liečilo 104 pacientov.

Primár diabetológie z národného ústavu vraví, že pre pacientov, ktorí sa ním liečili, sa ukázal ako vysoko účinný.

Bezpečnosť a účinok kubánskeho lieku však spochybnila svetoznáma porovnávacia štúdia Cochrane Review. Ešte pred príchodom lieku na Slovensko o nej informoval poslanec Miroslav Beblavý (Spolu).

Martinka však štúdiu spochybňuje a tvrdí, že je neprofesionálna.

Dokedy bude zastavená liečba? Ministerka nevie

Ministerka Kalavská nevie dokedy bude trvať preverenie, či kubánsky liek spôsobil pacientovi rakovinu.

"Keby som povedala o týždeň, o dva týždne, o pol roka, neviem," odpovedala Kalavská v utorok na brífingu na ministerstve na opakovanú otázku SME, dokedy budú kompetentné orgány skúmať, či je kubánsky liek vhodný na liečbu diabetickej nohy.

Kalavská na otázku SME, či by na Druckerovom mieste podpísala dovoz lieku, reagovala úsmevom. Potom dodala, že bol vedený dobrým úmyslom pomôcť pacientom s diabetickou nohou.

"Ťažko povedať," odpovedal na rovnakú otázku Drucker.

Pri rozhodovaní o dovoze lieku na Slovensko vraj zobral do úvahy všetky odborné argumenty. Kubáncov sa dokonca pýtal, či liek nespôsobil rakovinu, a odpoveď bola zamietavá.

Ján Krempaský, autor je redaktorom denníka SME