Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Fajčenie v tehotenstve významne zvyšuje u dieťaťa riziko strabizmu

23. 9. 2019

Fajčenie v tehotenstve významne zvyšuje u dieťaťa riziko strabizmu

Odborný časopis Acta Ophthalmologica publikoval analýzu 11 relevantných článkov týkajúcich sa vzťahu medzi fajčením matky v tehotenstve a následným rozvojom strabizmu v detskom veku.

Strabizmus je jedna z najčastejšie diagnostikovaných očných vád u detí, pri ktorej pri fixácii predmetu nie sú obe oči spolu zladené. Strabizmus nie je spojený len s poruchou binokulárneho videnia, ale u detí môže spúšťať aj emočné poruchy.

Podľa analýzy bolo fajčenie počas tehotenstva spájané so 46% zvýšením rizika, že sa u narodeného dieťaťa rozvinie strabizmus už v rannom detstve. Fajčenie viac ako 10 cigariet denne počas tehotenstva potom zvyšovalo riziko rozvoja strabizmu u dieťaťa dokonca o 79 %.

„Fajčenie matiek v čase tehotenstva je významným problémom v oblasti verejného zdravia, zvlášť vo vyspelých krajinách, a jeho negatívne účinky na zdravie očí ich potomkov si zaslúžia našu pozornosť,“ hovorí hlavný autor článku Dr. Zuxun Lu, z Huazhong University of Science and Technology v Číne.

(svat)

Zdroj: https://newsroom.wiley.com/press-release/acta-ophthalmologica/smoking-during-pregnancy-may-lead-childhood-eye-condition