Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Dyslipidémia

Cholesterol v krvi a tehotenstvo

1. 11. 2022

Cholesterol v krvi a tehotenstvo

V tehotenstve dochádza k významnému nárastu hladín cholesterolu v krvi. Je to prirodzený jav, ktorý umožňuje správny vývoj dieťaťa. Návrat hodnôt do východiskového stavu pred tehotenstvom nastáva po pôrode relatívne rýchlo, už zhruba do dvoch týždňov. V prípade, že budúca mamička mala pred otehotnením normálne hodnoty cholesterolu, nie je potrebné nič riešiť. Trochu iná situácia ale je, pokiaľ vstupuje do tehotenstva už so zvýšenými hodnotami cholesterolu v krvi. 

Riziká zvýšeného cholesterolu a jeho zdravé hodnoty

Vysoká hladina cholesterolu v krvi sa jednoznačne podieľa na vzniku srdcových infarktov a mozgových mŕtvic. Pozornosť si zaslúži hlavne LDL cholesterol (LDL-C). Ten je pre správne fungovanie tela síce dôležitý, ale príliš mnoho LDL-C v krvi škodí. Ukladá sa v cievach a tie sú poškodzované. Zvyšuje sa riziko vzniku krvných zrazenín, ktoré môžu spôsobiť srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu tým, že upchajú tepny vedúce do srdca alebo mozgu. Kľúčové je preto kontrolovať počas života svoje hodnoty. Vyšetrenie krvi prinesie štyri čísla: tzv. celkový cholesterol, triglyceridy (ukazujú ďalšie zvýšenie rizika infarktu či mŕtvice), LDL-C (čím je jeho hladina nižšia, tým lepšie) a HDL-C (jeho vyššia hladina je pre zdravie skôr prínosná, ale neplatí, že čím vyššia, tým lepšia). Dôležité je, aby hodnoty celkového cholesterolu neprekročili 5 mmol/l a hodnoty LDL-C 3 mmol/l (toto číslo platí pre zdravých jedincov, no pre tých, ktorí majú už nejaké rizikové faktory alebo už prekonali nejakú srdcovú príhodu, platia hodnoty omnoho prísnejšie).

Prečo je cholesterol v krvi v tehotenstve vyšší?

Tehotenstvo prináša trochu inú situáciu, ide z pohľadu cholesterolu v krvi o špecifické obdobie – dochádza k významnému nárastu hodnôt celkového a LDL cholesterolu. Je to ale fyziologický, teda prirodzený jav, ktorým telo budúcej mamičky napomáha správnemu vývoju dieťaťa, predovšetkým jeho mozgu a končatín, ale taktiež prispieva k produkcii nevyhnutných ženských pohlavných hormónov u matky. Hodnoty celkového cholesterolu a LDL-C môžu vzrásť o 25 až 50 percent a triglyceridy môžu svoju hodnotu až zdvojnásobiť. Toto zvýšenie je prechodné, hodnoty sa vracajú naspäť do stavu pred otehotnením už do dvoch, najneskôr šiestich týždňov po pôrode. Špecialistka na liečbu vysokého cholesterolu v krvi prof. MUDr. Renata Cífková, CSc., z Centra kardiovaskulárnej prevencie 1. LF UK a Fakultnej Thomayerovej nemocnice v Prahe pripomína, že žena by pred tehotenstvom mala poznať svoje hodnoty cholesterolu. Pokiaľ tomu tak nie je, mali by byť odbery krvi vykonané pri prvej návšteve gynekológa. Žena, ktorá mala pred tehotenstvom optimálne hodnoty, nemusí činiť žiadne opatrenia, hodnoty sa sami vrátia po pôrode do normálu.

Keď je cholesterol vysoký už pred tehotenstvom…

Ak budúca mamička vie, že má vysoký cholesterol, alebo pokiaľ trpí ochorením nazývaným familiárna hypercholesterolémia (dedične zvýšeným cholesterolom v krvi už od narodenia), je dôležité, aby o tom svojho gynekológa informovala. Rovnako tak by mala svojho lekára, u ktorého si lieči vysoký cholesterol, informovať o svojom tehotenstve – u ženy s vysokým cholesterolom pred tehotenstvom alebo s familiárnou hypercholesterolémiou dôjde totiž v tehotenstve ešte k ďalšiemu nárastu hodnôt a lekár ich potrebuje sledovať. Tieto ženy – pacientky – už musia behom tehotenstva prijať režimové opatrenia podľa odporúčaní lekára, a to hlavne úpravu diéty tak, aby sa ich telesná hmotnosť zvyšovala čo najmenej. Ako pripúšťa prof. Cífková, nie je to úplne ľahká úloha, pretože prírastok hmotnosti k tehotenstvu skrátka patrí. „Odporúčame si jedlo rozložiť do viacerých menších porcií za deň a konzumovať viac vlákniny, ktorá zaistí pocit sýtosti. Bielkoviny v strave by mali mať nižšiu kalorickú hodnotu. Obmedzenie tukov ale neodporúčame, pretože by to mohlo byť spojené s negatívnym vývojom plodu,“ uvádza.

Jedálniček a potraviny pri zvýšenom cholesterole behom tehotenstva

V praxi je výhodné zaradiť do jedálnička napríklad orechy, panenský olivový olej alebo avokádo ako vhodnejší zdroj tukov, obmedziť množstvo tzv. nasýtených tukov (príliš tučné mliečne výrobky, maslo, údeniny), vyhnúť sa vyprážaným potravinám a polotovarom a obmedziť príjem jednoduchých cukrov zo sladkostí. Dobrým zdrojom bielkovín sú pri zvýšenom cholesterole behom tehotenstva vajcia, mandle, kuracie prsia alebo napr. cottage-cheese a neochutený grécky jogurt nebo skyr. Kľúčová je pestrá strava konzumovaná v rozumnom množstve (neprejedať sa), rovnako ako pravidelný pohyb (ideálna je každodenná chôdza aspoň 30 minút).

Lieky na zníženie cholesterolu v tehotenstve

V prípade, že sa pacientka – tehotná žena – nachádza vo vysokom srdcovo-cievnom riziku, môže špecialista zvážiť podanie liekov na zníženie cholesterolu i v tehotenstve. Predtým sa tieto lieky v tehotenstve ihneď vysadzovali, pretože panovali obavy, že by mohli poškodiť zdravý vývoj dieťaťa, ale doba sa mení – pribudlo mnoho nových dát a dôkazov. „Lieky na zníženie cholesterolu, statíny, sú v tehotenstve síce spojené s určitým rizikom, ale súčasné pozorovacie štúdie nepotvrdili, že by mali nepriaznivé účinky na rast a vývoj plodu,“ zdôrazňuje prof. Cífková a doplňuje, že existujú menšie štúdie u žien trpiacich familiárnou hypercholesterolémiou, ktoré v priebehu tehotenstva statíny užívali a k žiadnemu poškodeniu plodu u nich nedošlo. V zásade platí, že liečba na zníženie cholesterolu v krvi behom tehotenstva musí byť prísne individualizovaná a lekár musí vždy starostlivo zvážiť riziká a prínosy tejto liečby pre konkrétnu pacientku. Či už je tehotná pacientka liečená liekmi, alebo len diétou, po pôrode by v každom prípade mala byť opäť vyšetrená, aby mohol lekár určiť ďalší postup starostlivosti.

redakcia MEDICAL TRIBUNE CZ