Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Zmiešané výsledky pri používaní biosimilars v reumatológii

22. 1. 2018

Zmiešané výsledky pri používaní biosimilars v reumatológii

So vstupom biosimilars  na trh sa objavili dve otázky: či tieto lieky umožňujú úsporu nákladov, a či výmena originálnych biologických liečiv za „kópie“ neprináša riziko pre pacientov. Na tohtoročnom výročnom kongrese American College of Rheumatology (ACR) v San Diegu k prvej z týchto dvoch otázok zaznelo, že nádeje na zníženie ekonomických nákladov liečby sa nenaplnili. Druhá otázka zostala nezodpovedaná.

Prezentované boli dva typy prác: dvojito zaslepené randomizované štúdie výrobcov biosimilars, a otvorené observačné štúdie. Ich výsledky sa významne líšili.

Tieto rozdiely zvýraznili kontroverznosť, či sa má pripísať väčšia váha randomizovaným kontrolovaným štúdiám ako neovereným údajom od menej starostlivo vybraných pacientov v bežnej klinickej praxi – teda v „skutočnom svete“.

Neprekvapilo, že údaje od výrobcov nepreukázali stratu účinkov ani nárast nežiaducich účinkov u pacientov, ktorí prešli od biologických liečiv k biosimilars. Jedna zo štúdií, sponzorovaná spoločnosťou Boehringrer Ingelheim, preukázala na vzorke 295 pacientov, že zmena liečby z originálneho adalimumabu (Humira) na ich výrobok Cyltezo zachovala účinnosť takmer u všetkých pacientov.

Mnoho ďalších štúdií z „reálneho sveta“ vzniklo v Európe, kde zdravotnícke systémy nútia z finančných dôvodov mnohých pacientov prejsť na biosimilars. Podľa týchto štúdií sa u malej časti pacientov – zvyčajne okolo 10 % - buď prejavil znížený efekt liečby, alebo nové nežiaduce účinky, takže liečbu biosimilars prerušili.

Tu sú ďalšie príklady z odboru reumatológie: 

  • 60 z 635 pacientov v Holandsku pri zmene z originálneho etaneceptu (Enbrel) na bioslimilar Benepali po šiestich mesiacoch prerušilo liečbu. Dôvodom bolo takmer rovným dielom zníženie účinku a nežiaduce účinky (štúdiu podporila firma Biogen, výrobca Benepali).
  • 11 z 89 dánskych pacientov po zmene z Enbrelu na Benepali počas remisie prerušilo liečbu.
  • 295 z 1621 dánskych pacientov, ktorých údaje pochádzali z registra, prerušilo liečbu Benepali do jedného roka po prechode od Enbrelu (pričom ten istý register uvádzal u Enbrelu za rovnaké časové obdobie 142 prípadov prerušenia liečby).
  • Zo 691 pacientov v Británii, ktorí zmenili liečbu Enbrelom alebo originálnym infliximabom (Remicade) za biosimilars (Benepali, Inflectra, Remsima) 5 až 28% prerušilo liečbu.

Jedným zo zjavných dôvodov prerušenia liečby je skutočnosť, že vo všetkých európskych štúdiách pacienti vedeli, že prechádzajú zo svojho známeho lieku (niektorí ho brali už celé roky) na biosimilars, a tento prechod bol často nedobrovoľný. Naopak štúdie výrobcov boli zaslepené a pacienti nevedeli, či berú iné lieky.

Niektorí diskutujúci na konferencii sa domnievajú, že úlohu hrá tzv. nocebo efekt, kedy ľudia očakávajú, že liečba zhorší ich zdravotný stav a ten sa v dôsledku ich očakávania skutočne zhorší. Je opakom placebo efektu. Napríklad dr. Jonathan Kay z University of Massachusetts

Medical School uviedol, že pacienti prechode na iný liek si často sťažujú na väčšiu bolestivosť, aj keď nemajú viac opuchnuté kĺby, čo by bol objektívnejší indikátor zhoršeného stavu.

Iní ale upozorňujú, že u oboch liečiv ide o odlišné molekuly a individuálna odpoveď na biologický liek sa môže líšiť jednak v účinku, jednak v nežiaducich následkoch. Dôvodom môžu byť špecifické interakcie s niektorými prvkami lieku, ako napríklad spôsob glykosylácie.

V niektorých prípadoch je zhoršenie stavu po prechode na iný liek nepopierateľné. Profesor Kim Hørslev-Petersen z University of Southern Denmark uviedol prípad pacienta, u ktorého sa po trojmesačnej liečbe Benenpali rozvinuli nové príznaky vrátane spinálneho zápalu, potvrdeného pomocou MRI. Všetky tieto príznaky pominuli po návrate k liečbe Enbrelom.

Autor: uza

Zdroje:

  • Cohen SB et al. Biosimilar candidate BI 695501 and adalimumab reference product have similar efficacy and safety in patients with moderately-to-severely active rheumatoid arthritis (RA): 1-year results from phase III study. Abstract present at ACR, San Diego, 3–4 November 2017.
  • Mixed Results in Studies of Biosimilar-Originator Switching.
  • MedPageToday: https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/acr/69123