Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Zmeny v liekovej politike zlepšeniu inovácií nepomôžu, tvrdí AIFP

25. 7. 2017

Zmeny v liekovej politike zlepšeniu inovácií nepomôžu, tvrdí AIFP

Plánovaná zmena v liekovej politike podľa farmafiriem nevyrieši zlepšenie dostupnosti inovatívnych liekov pre slovenských pacientov tak, ako to očakáva ministerstvo zdravotníctva.

Snahu mu však podľa Asociácie inovatívneho farmaceutického priemyslu (AIFP) nemožno uprieť. Rezort nedávno predstavil novelu, ktorá má zmeniť podmienky preplácania liekov z verejného zdravotného poistenia.

"Deklarovaným cieľom novely bolo zlepšiť dostupnosť inovatívnej liečby, zlepšiť transparentnosť a predvídateľnosť procesu vstupu inovatívnych liekov do úhrady a zabezpečiť väčšiu mieru solidárnosti systému. Musíme však konštatovať, že návrh novely v tejto podobe uvedené ciele nerieši, vrátane schvaľovania úhrad liekov na výnimky," uviedla výkonná riaditeľka AIFP Katarína Slezáková.

Verí, že s ministerstvom sa ešte podarí nájsť konsenzus.

Výrobcovia sú podľa jej slov pripravení podieľať sa na sprístupnení inovatívnych liekov, a to formou dohôd o vstupe na trh so zdravotnými poisťovňami, prípadne so štátom, ktoré ministerstvo legislatívnou zmenou plánuje umožniť.

"Pri takýchto dohodách výrobca a poisťovňa zdieľajú finančné aj klinické riziká spojené s uvedením nového inovatívneho lieku. Najdôležitejšie je, aby v tomto prípade boli jasne a pevne definované kritériá na základe multikriteriálneho modelu - je potrebné prihliadať na klinický prínos lieku, záťaž ochorenia a sociálno-etický rozmer," povedala Slezáková.

Dohody o vstupe inovatívnych produktov sa už dlhé roky používajú v európskych krajinách, napríklad v Británii, Švédsku, Fínsku či v Poľsku.

"Takýto spôsob riadeného vstupu inovatívnych produktov na trh nielen urýchľuje dostupnosť inovácií pre pacientov s často veľmi závažnými ochoreniami, ale preukázateľne šetrí finančné prostriedky. Nové lieky tak budú lacnejšie a rýchlejšie dostupné pre pacienta," skonštatovala Slezáková.

Na margo plánovanej revízie liekov, na ktorú ide z verejného zdravotného poistenia najviac peňazí, poznamenala, že kritériá posudzovania liekov vo všeobecnosti nesmú byť čisto ekonomické a cenové.

"Musí sa prihliadať aj na klinický prínos lieku, záťaž ochorenia a sociálno-etický rozmer. Pri cenovej hranici revízií na 1,5 milióna, ktorá je navrhovaná v novele zákona, sa môže stať, že niektoré lieky, ktoré vstúpili na trh a sú dnes štandardom liečby, budú revidované a mohlo by dôjsť k nedostupnosti týchto liekov pre slovenských pacientov, a to v dôsledku nie presne zadefinovaných kritérií," doplnila Slezáková.

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) navrhuje zmeny v kategorizácii aj cenotvorbe liekov, ktoré priniesla reforma liekovej politiky exministra Ivana Uhliarika (KDH) z roku 2011. Drucker si od toho sľubuje lepšiu dostupnosť modernej liečby. Novelu zákona musí ešte prerokovať vláda aj parlament.

Zdroj: mediweb.sk