Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Za šéfa lekárnickej komory opäť zvolili Sukeľa

28. 11. 2018

Za šéfa lekárnickej komory opäť zvolili Sukeľa

Sme na pokraji záujmu, povedal v prejave o lekárnikoch šéf SLeK.

Staronovým predsedom Slovenskej lekárnickej komory sa cez víkend stal Ondrej Sukeľ. Rozhodli o tom delegáti XXXI. Snemu Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) v Košiciach.

SLeK je samosprávna stavovská organizácia, ktorej členmi je takmer 4500 farmaceutov. Komora sa podieľa na sústavnom vzdelávaní, vedie register farmaceutov, vydáva licencie a aktívne realizuje kampane zamerané na podporu verejného zdravia so zameraním na bezpečnosť a účinnosť farmakoterapie.

Omladené vedenie komory

Okrem Sukeľa delegáti potvrdili vo funkcii polovicu doterajších členov Rady komory. Voľba nových členov potvrdzuje kontinuitu generačnej výmeny, ktorá sa začala pred štyrmi rokmi.

Prvým viceprezidentom SLeK sa stal Norbert Chano a druhou viceprezidentkou Miroslava Snopková.

Pri príležitosti znovuzvolenia za šéfa komory sa Sukeľ venoval hlavne postaveniu lekárnikov v zdravotníctve.

Sukeľ: Sme na pokraji záujmu

„Lekárne sú najdostupnejšie zdravotnícke zariadenia, lekárnici realizujú množstvo bezplatných preventívnych aktivít,“ uviedol.

„Sme lídrom v elektronickom zdravotníctve a v aplikácii svetových trendov farmaceutickej starostlivosti. Aktívne prispievame k stabilite financovania zdravotníctva, nadštandardne sme vyšli v ústrety Všeobecnej zdravotnej poisťovni pri projekte e-recept. Na vlastné náklady sme sprístupnili jedinú relevantnú databázu liekových interakcií. Napriek tomu sme na okraji záujmu rezortu,“ pripomenul šéf komory.

Sukeľovi sa nepáči, že lekárnici sú jediným segmentom v zdravotníctve, ktorý má nariadené bezplatné pohotovostné služby.

Momentálne však s ministerstvom zdravotníctva prebieha diskusia o tom, že aj lekárnici by mali dostať zaplatené za pohotovosť. Ideál by bol podľa skoršieho vyjadrenia šéfa komory okolo desať eur na hodinu.

Lekárnici podľa Sukeľa nemajú ani kompenzované náklady na e-zdravie.  „Sme vystavení nezmyselným až šikanóznym postupom za nedostatky e-zdravia, ktoré sme nespôsobili,“ dodal.

„Zmena týchto a mnohých ďalších negatív je mojou prioritou na najbližšie štyri roky,“ uzavrel šéf SLeK.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME