Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Výzva na obmedzenie výdaja a predaja liekov

26. 3. 2020

Výzva na obmedzenie výdaja a predaja liekov

V súvislosti s mimoriadnou situáciou – šírením ochorenia COVID-19, kedy sa časť populácie hromadne zásobuje liekmi a spôsobuje tak ich nedostupnosť, Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) vyzýva poskytovateľov lekárenskej starostlivosti na zavedenie obmedzenia ich predaja.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv odporúča lekárnikom tieto tri opatrenia:

  1. Dodržiavanie preskripčných opatrení pri výdaji liekov na lekársky predpis

Apelujeme na lekárnikov, aby nevydávali lieky na priamu úhradu pri predložení lekárskeho predpisu od lekára, ktorý nemá oprávnenie daný liek predpisovať.

  1. Vydávať lieky na lekársky predpis len na jeden liečebný cyklus

V prípade chronických pacientov odporúčame, pokiaľ to je možné, aby lekárnici vydali len jedno balenie predpísaného lieku, respektíve také množstvo, ktoré je potrebné na jeden liečebný cyklus.

  1. Obmedzenie predaja voľnopredajných liekov

ŠÚKL vyzýva lekárnikov, aby obmedzili predaj voľnopredajných liekov na jedno balenie na pacienta, pričom toto obmedzenie odporúčame zaviesť na účinnú látku.

 

ŠÚKL si je vedomý, že mnohí lekárnici takéto opatrenia už zaviedli a plne ich podporujeme. Zároveň apelujeme na pacientov, aby nevyvíjali na lekárnikov nátlak. Lekárnici sú v týchto dňoch vystavení veľkému pracovnému náporu a opatrenia, ktoré zavádzajú, sú v prospech ochrany verejného zdravia.

Prosíme pacientov, aby sa správali zodpovedne a zbytočne nehromadili voľnopredajné lieky ani lieky viazané na lekársky predpis. Môžu tak spôsobiť nedostupnosť liekov pre tých, ktorí ich skutočne potrebujú (najmä chronickí pacienti a tzv. ohrozené skupiny obyvateľov). Zároveň pripomíname, že lieky takisto podliehajú exspirácií a po dátume spotreby musia byť zlikvidované.

Zdroj: ŠÚKL