Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Výdaj liekov po novom roku je ohrozený

14. 12. 2017

Výdaj liekov po novom roku je ohrozený

Takmer polovici lekárnikov na Slovensku hrozí, že svojim zákazníkom nebudú môcť po novom roku vydávať lieky. Týždeň pred odchodom obyvateľov Slovenska na vianočné sviatky nemá čítačku kariet, ktorú farmaceuti potrebujú na elektronické recepty  40 percent lekární. Priznáva to Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI), ktoré ich lekárnikom vydáva. Pritom od prvého januára majú podľa zákona všetci lekári a lekárne predpisovať a vydávať lieky prioritne cez elektronické recepty.

Národné centrum, ktoré má na starosti zavedenie elektronického zdravotníctva sľubuje, že v priebehu týždňa zapojí do systému väčšinu lekární.

Termín spustenia elektronického zdravotníctva sa na Slovensku niekoľkokrát posúval. Prvýkrát malo byť uvedené do prevádzky v roku 2011. Celkové náklady na projekt ezdravia dosiahli 47 miliónov eur.

Čakanie na čítačku

"Napísala som email na NCZI, že žiadam čítačku, lebo v opačnom prípade je ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti," vraví lekárnička Hana Vrabcová z lekárne Hygeia v bratislavskom Ružinove. "Napísali mi taký nemastný - neslaný email, že sa to rieši," dodáva. Čítačku stále nemá. Požiadala o ňu už v októbri.

Podobný problém, ako Vrabcová majú podľa jej odhadov stovky farmaceutov. Na sociálnej sieti sa v posledných dňoch o tom medzi nimi rozprúdila vášnivá diskusia. Jedna lekárnička v rámci nej píše, že o čítačku požiadala ešte v júli a dodnes ju nedostala. Denník SME síce jej meno pozná, ale nezverejňuje ho, lebo ide o tajnú diskusnú skupinu.

"Desať, dvadsať ľudí denne volá na sekretariát komory kvôli tejto veci," približuje rozsah problému s nedoručenými čítačkami Ondrej Sukeľ, šéf Slovenskej lekárnickej komory. Kvôli urýchleniu ich dodávok lekárnikom volal v utorok aj so šéfom národného centra Petrom Blaškovitšom. Potvrdil mi, že do konca roka určite všetci lekárnici dostanú čítačky, vraví.

Do konca plne pracovného roka však podľa kalendára zostáva len niečo vyše týždňa. Na budúci piatok 22. decembra odchádza na vianočné sviatky väčšina ľudí a do práce sa mnohí z nich vrátia až po novom roku.

"Chcela by som byť v tomto optimistom, ale som pesimistom," odhaduje Vrabcová pravdepodobnosť, že národné centrum za týždeň stihne dodať čítačky zhruba 40 percentám lekárnikov, ktorí ich stále nemajú.

Centrum vyzve lekárov, aby tlačili recepty

"Ak si lekárnici podali žiadosť o vydanie elektronického preukazu zdravotníckeho pracovníka (ľudovo kartu, pozn. red.) v zákonnej lehote do 31. októbra, bude vybavená do konca roka 2017," sľubuje Soňa Valášiková, hovorkyňa národného centra.

Koľko to však bude z celkového počtu lekární na Slovensku neuviedla. Napísala len, že do budúceho piatku bude mať k elektronickému systému prístup 1300 lekární. Na Slovensku sa však ich počet tento rok pohyboval až okolo 2000.

Zvyšné lekárne by mali byť podľa Valášikovej pripojené do konca januára.

Aby lekárnici, ktorí po novom roku nebudú mať ešte kartu a jej čítačku zbytočne neprichádzali o zákazníkov s elektronickými receptami bude národné centrum odporúčať lekárom, aby recepty pacientom aj tlačili, vysvetľuje jeho hovorkyňa. Lekárne pripojené k elektronickému systému bude centrum tiež označovať nálepkami. Na svojom webe bude mať aj ich zoznam.

Drucker vstupné náklady nepreplatí

Na poslednom lekárnickom sneme sa minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) podľa Vrabcovej vyjadril v zmysle, že by časť nákladov so zavedením elektronických receptov mohol štát farmaceutom preplatiť. Ona ich v svojom prípade odhaduje na takmer 2000 eur.

Hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová však pripustila len istú možnosť kompenzácie pri výpadku 17 centov, ktoré pri zavedení elektronických receptov už zákazníci v lekárňach nebudú platiť. Vrabcová vraví, že denne tak príde zhruba o 170 eur.

Ján Krempaský, autor je redaktor SME