Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Vedci odhalili enzým, ktorý spôsobuje metastázy karcinómu prsníka

2. 11. 2017

Vedci odhalili enzým, ktorý spôsobuje metastázy karcinómu prsníka

Medzinárodná skupina vedcov na čele s profesorkou Sarah-Mariou Fendt z belgickej VIB–KU Leuven (Vlaams Instituut voor Biotechnologie Katholieke Universiteit) zistila, že bunky rakoviny prsníka, ktoré sa šíria do iných orgánov, využívajú k produkcii energie odlišný metabolizmus ako normálne bunky aj nemetastázujúce rakovinové bunky.

Vytváranie metastáz je podporované metabolizmom prolínu a môže byť potlačené selektívnym zacielením na metastázujúce nádorové bunky.

Metastázujúci karcinóm prsníka takmer vždy končí smrťou. Vedci však doposiaľ nepoznali presný spôsob, ako zabrániť rakovinovým bunkám v šírení. Pre približne 25 % pacientov s rakovinou prsníka u ktorých sa objavia metastázy, tak neexistuje vhodná liečba.

Aby sa rakovinové bunky mohli šíriť, musia zmeniť spôsob svojho fungovania. Tento proces však bol doteraz z väčšej časti neznámy. Výskumní pracovníci využili myšací model, aby dokázali, že obmedzenie produkcie energie z tohto metabolizmu redukuje výskyt metastáz o viac ako 60 %.

Tento objav môže viesť k vývoju novej terapie proti karcinómu prsníka, ktorá zabráni metastázam tým, že bude cielene pôsobiť na metabolický proces. Prelomový objav bol publikovaný v poprednom vedeckom časopise Nature Communications.

Tím profesorky Sarah-Marie Fendt objavil úlohu aminokyseliny prolínu v procese produkcie energie u metastázujúcich buniek karcinómu prsníka. „Zistili sme, že metabolizmus prolínu sa v metastázach karcinómu prsníka zvyšuje v porovnaní s primárnym nádorom u myší aj u ľudí. A nielen to, navyše sme inhibovali enzým, ktorý riadi metabolizmus prolínu. PRODH (prolín dehydrogenáza) úspešne redukuje vytváranie metastáz u tumoru pľúc bez toho, aby poškodil zdravé tkanivo alebo ovplyvnil funkciu orgánu. Naše výsledky poskytujú dostatočné dôkazy, že PRODH je potenciálnym cieľom ako liek rakoviny prsníka.

Tento objav je dôležitým prvým krokom k využitiu inhibície poznaného metabolického enzýmu ku skutočnej liečbe. Profesorka Fendtová k tomu hovorí: „Najprv máme v úmysle definovať, ako sa inhibícia PRODH, a tým aj produkcia energie z prolínu v rakovinových bunkách dá kombinovať so štandardnou preventívnou chemoterapiou, aby sme dosiahli najvyšší možný účinok proti vytváraniu metastáz. Po druhé budeme hľadať partnerov vo farmaceutickom priemysle, ktorí nám pomôžu identifikovať látku, ktorá by enzým účinne inhibovala.“

Zdroj: Nature Communications, ISSN 2041-1723 (online)

Autor: uza