Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Vedci objavili proteín zodpovedný za alergické ochorenia

16. 9. 2017

Vedci objavili proteín zodpovedný za alergické ochorenia

Výskumným pracovníkom z Vlaams Instituut voor Biotechnologie v belgickom Gente sa podarilo rozlúštiť, ako funguje proteín, pokladaný za hlavný spúšťač najrozšírenejších alergických ochorení, ako je astma alebo ekzém. Na molekulárnej úrovni popísali, ako sa proteín nazývaný TSLP viaže na svoje dva receptory, čo je základným mechanizmom jeho bioaktivity.

Zistenia, popísané v poprednom vedeckom časopise Nature Communication umožnili tiež vedcom vyvinúť novú molekulu, ktorá dokáže aktivitu TSLP zablokovať. Inhibítor na proteínovej báze zabráni TLSP naviazať sa na receptory na povrchu buniek.

Táto molekula má umožniť vývoj nových možností terapie pre najrozšírenejšie alergické ochorenia. To si však bude vyžadovať ďalší výskum a nájdenie potenciálneho partnera pre využitie vo farmaceutickom priemysle.

Profesor Savvas Savvides z Gentského výskumného centra k tomu uviedol: “Po prvý raz sa nám podarilo získať podrobné dôkazy o pôsobení proteínu TLSP súvisiaceho s hlavnými atopickými chorobami vrátane astmy a atopickej dermatitídy. Naša štúdia preukázala, že základom pre vývoj nových terapeutických stratégií je výskum na molekulárnej úrovni.” Profesor Savvides už teraz testuje molekulu na vhodných zvieracích modeloch.

Autor: uza