Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí

5. 10. 2017

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí

V zdravotníctve má byť na budúci rok viac peňazí ako v tomto roku. Ako vyplýva z návrhu štátneho rozpočtu, medziročne by malo ísť o nárast zdrojov o vyše 2,7 percenta. Návrh síce oproti schválenému rozpočtu hovorí o raste 7,7 percenta, keďže však do sektora prišlo viac peňazí, než sa počítalo, rast bude reálne menší.

Celkové príjmy v zdravotníctve na rok 2018 sa predpokladajú vo výške 4,8 miliardy eur. Ide najmä o príjmy od ekonomicky aktívnych osôb a z poistného plateného štátom. Celkové výdavky kapitoly Ministerstva zdravotníctva SR sa predpokladajú na úrovni 1,4 miliardy eur, najviac 1,22 miliardy pôjde na odvody za približne tri milióny štátnych poistencov. Za účelom rekonštrukcie budov a obnovy technického vybavenia nemocníc zostávajú kapitálové výdavky aj v roku 2018 na úrovni 70 miliónov eur.

Od tohtoročného rozpočtu je cieľom vlády SR spomalenie rastu výdavkov na zdravotnú starostlivosť. "V rokoch 2018 až 2020 bude pokračovať zavádzanie viacerých opatrení predovšetkým v oblastiach nákladovej efektívnosti a nadspotreby liekov, referencovania, zmeny úhradového systému zdravotníckych pomôcok, optimalizácie úhrad a objemov zobrazovacích a laboratórnych vyšetrení a implementácie ozdravného plánu Všeobecnej zdravotnej poisťovne," avizovalo v návrhu ministerstvo financií.

Očakáva sa, že v roku 2018 napríklad poklesnú výdavky na lieky, zdravotnícke pomôcky a špeciálny zdravotný materiál o 115 miliónov eur oproti roku 2016, najmä vďaka opatreniam v oblasti nadspotreby liekov a referencovania cien špeciálneho zdravotníckeho materiálu a zdravotníckych pomôcok. Náklady nemocníc majú rásť rovnakým tempom ako v minulosti, stále sa však očakáva zefektívnenie hospodárenia štátnych nemocníc, ktoré prispeje k zastaveniu zadlžovania a vytvorí priestor pre investície.

Zdravotníctvo dostalo vlani viac peňazí, než sa pôvodne počítalo v rozpočte. Dofinancovanie sumou 100 miliónov eur sa plánuje aj tento rok. Spôsob finančných injekcií na konci roka šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) nepovažuje za správny. "V poriadku by bolo, aby sme vedeli efektívnejšie prepočítať, aká je platba za poistencov štátu," povedal koncom júna. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) sa však vtedy vyjadril, že jemu tento spôsob neprekáža. "Vláde a ministerstvu financií to určite vyhovuje. Zdravotníctvu to vyhovuje menej, ale zdravotníctvo generuje dlhy, je mi ľúto. Keď sa dostane do rovnovážneho stavu, môžeme potom hovoriť aj o stabilnom zdroji financovania," uviedol Kažimír.