Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Rizikové faktory depresie sa s vekom menia

12. 7. 2017

Rizikové faktory depresie sa s vekom menia

Dánski vedci z VU University Medical Center v Amsterdame preukázali, že rizikové faktory depresie sa menia s vekom. Pokiaľ sú rizikové faktory neobvyklé (napríklad strata partnera alebo vážna choroba v mladom veku), potom majú mimoriadne negatívny efekt, tvrdí štúdia, publikovaná v American Journal of Geriatric Psychiatry.

Depresia je komplexné heterogénne ochorenie, a k jeho vzniku prispievajú jednak vrodené genetické a osobnostné faktory, jednak stresujúce životné udalosti.

Pre zistenie, aké rizikové faktory ovplyvňujú ľudí v rôznych štádiách života, vedci skúmali údaje 2 215 osôb z dvoch predchádzajúcich dlhodobých štúdií. Dánsky tím stanovil 19 rôznych známych rizikových faktorov v rôznych vekových skupinách, a porovnával jedincov, ktorí nikdy na depresiu netrpeli s tými, ktorí depresiou práve prechádzali.

Väčšina z týchto faktorov (nízke vzdelanie, nedávne negatívne životné udalosti, osobnostné rysy, obmedzené sociálne fungovanie, nezdravý životný štýl a zlý zdravotný stav) ovplyvňovala pravdepodobnosť depresie vo všetkých vekových skupinách. Aj napriek tomu päť z týchto faktorov preukazovalo v určitých vekových skupinách vyšší vplyv. Ich spojitosť s depresiou bola najviditeľnejšia v tých vekových skupinách, kde bol ich výskyt najnižší. Pre osoby vo veku 18 – 39 rokov tak boli najrizikovejšie vysoké BMI, bolesť, zneužívanie v detskom veku a chronické ochorenie. Vo vekovej skupine nad 60 rokov bol väčším rizikovým faktorom ako u iných nízky príjem.

Vedci tak zistili, že ľudia, u ktorých sa prejavili faktory nečakané vzhľadom k ich veku, mali vyšší sklon k depresiám ako tí, v ktorých vekovej skupine boli tieto faktory obvyklé. Napríklad chronické ochorenie pravdepodobnejšie vyvolalo depresiu u mladších osôb ako u starších, zatiaľ čo nízky príjem spôsoboval vyššie riziko depresií u starších osôb, aj keď bol obvyklejší práve u mladších.

Vedci upozornili na potrebu sledovať mladšie osoby, ktoré trpia na ochorenie alebo osamelosť, pretože ich vzhľadom k nezvyčajnej situácii v tejto životnej etape môže zaskočiť, a tak nemajú schopnosti, ako sa s nimi vysporiadať.

„Praktickí lekári by nemali predpokladať, že niektoré rizikové faktory pre vznik depresie sú v určitom veku menej relevantné,” pripomenula hlavná autorka štúdie Roxanne Schaakxs.

 

Autor: uza