Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Spôsobujú inhibítory protónovej pumpy demenciu?

3. 10. 2018

Spôsobujú inhibítory protónovej pumpy demenciu?

Kvalitné štúdie priniesli nové údaje a senzácia pomaly ustupuje.

V priebehu uplynulých rokov patrí k najčastejším obavám pacientov potenciálne riziko demencie spojené s užívaním inhibítorov protónovej pumpy. Ich podkladom je štúdia, publikovaná v roku 2016, ktorá ale mala niekoľko zásadných nedostatkov. (NEJM JW Gen Med Jun 15 2016 and JAMA Neurol 2016 Apr 1; 73:410). V roku 2017 boli na túto tému vykonané tri ďalšie štúdie, ale ani jedna z nich nepotvrdila súvislosť medzi užívaním inhibítorov protónovej pumpy a kognitívnym deficitom.

STÁTISÍCE DÔKAZOV

Vo fínskej štúdii sa porovnávalo 70 000 pacientov s Alzheimerovou chorobou s 280 000 zdravými odpovedajúcimi kontrolami, ale anamnéza užívania inhibítorov protónovej pumpy sa nelíšila (NEJM JW Gen Med Sep 15 and Am J Gastroenterol Jul 11; [e-pub]).

Ani v americkej štúdii, vykonanej u 10 500 pacientov v priemernom veku 73 rokov s overenou normálnou kognitívnou funkciou alebo miernym kognitívnym deficitom nebolo užívanie inhibítorov protónovej pumpy asociované s rozvojom kognitívneho deficitu ani s progresiou mierneho deficitu do demencie (NEJM JW Gen Med Sep 15 and Gastroenterology Oct; 153:971).

A tretí významný dôkaz pochádza z USA – observačná prospektívna štúdia, v ktorej sa zúčastnilo 14 000 zdravotných sestier. Ani tu však nebolo užívanie inhibítorov protónovej pumpy spojené s horším výkonom v testoch kognitívnych funkcií (NEJM JW Gen Med Nov 15 and J Am Geriatr Soc Sep; 65:1969).

VŠETKY MOŽNÉ ÚČINKY, LEN NIE DEMENCIA

Vo všetkých týchto štúdiách vedci dôkladne zvažovali všetky možné skresľujúce faktory. Užívanie inhibítorov bolo spojené s celým radom možných nežiaducich účinkov, ale väčšinou nebolo možné stanoviť kauzálny vzťah s užívaním inhibítorov. Ani najnovšie správy neukázali na možnú súvislosť medzi užívaním inhibítorov protónovej pumpy a kognitívnym deficitom alebo demenciou.

JEDINÉ ROZUMNÉ POSOLSTVO

Predsa však, keď pacient prichádza so žiadosťou o prehodnotenie liečby inhibítormi protónovej pumpy, mali by sme ho vypočuť a dôkladne zvážiť, či ju potrebuje. Mnohí z nás robí chybu automatickým opakovaním preskripcie bez zváženia, či indikácia k užívaniu daných liečiv pretrváva.

Autor: pez

Zdroj: NEJM Journal Watch: Year in Review 2017