Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Skrotíme diabetes vitamínom D?

27. 11. 2018

Skrotíme diabetes vitamínom D?

Nová štúdia ukazuje, že vitamín D môže predĺžiť prežívanie beta buniek Langerhansových ostrovčekov.

V štúdii publikovanej v časopise Cell popisujú výskumní pracovníci zo Salkovho inštitútu nový prístup k liečbe diabetu prostredníctvom ochrany beta buniek pankreasu. Sú to práve ony, ktoré produkujú, ukladajú a uvoľňujú inzulín. Keď nastane dysfunkcia beta buniek, telo nemôže ovládať svoju koncentráciu glukózy a tá môže vystúpiť až na fatálnu úroveň.

Riešenie prišlo z nečakaného smeru: od vitamínu D. Ten ukázal na myšom modeli reparačný účinok u poškodených beta buniek. Tiež poskytol nový pohľad na génovú reguláciu, ktorá  sa môže využiť aj pri liečbe iných ochorení, vrátane rakoviny.

Zápal a vitamín D

Podľa autorov bol prvotným impulzom k tomuto výskumu fakt, že diabetes je spôsobený zápalom. A práve vitamín D je jedným z dôležitých modulátorov zápalu i prežívania beta buniek.

Za pomoci beta buniek, vytvorených z embryonálnych kmeňových buniek, vedci identifikovali látku, ktorá dostala označenie iBRD9. Tá zrejme podporuje aktiváciu receptoru pre vitamín D, pokiaľ je podaná zároveň s ním. Výsledkom je predĺžené prežívanie beta buniek.

Tento objav sa podaril vďaka testu, ktorý mal nájsť látku, predlžujúcu prežívanie beta buniek v laboratórnych podmienkach. Kombinácia iBRD9 a vitamínu D potom bola testovaná na myšom modeli diabetu a ukázalo sa, že jej podanie skutočne vedie k normalizácii glykémie.

Sám nefunguje

Ďalším motívom bola zvedavosť autorov na úlohu vitamínu D v beta bunkách. Podľa epidemiologických štúdií bolo totiž zjavné, že vyššia koncentrácia vitamínu D koreluje so znížením rizika diabetu. Mechanizmus, ktorý je podkladom tejto korelácie, však nebol známy. Samotný vitamín D totiž nemal v laboratórnych podmienkach ochranný účinok na beta bunky. Dokým nebola objavená iBRD9.

Podkladom ich funkcie je transkripcia – proces, ktorým sa gény prekladajú do štruktúry proteínov. Kombinácia iBRD9 s vitamínom D umožňuje expresiu protektívnych génov v oveľa väčšej miere ako sa to deje v chorých bunkách.

Aktivácia receptora pre vitamín D tak môže naštartovať protizápalovú funkciu génov, ktorá bunkám pomáha prežiť v sťažených podmienkach. A iBRD9 navodzuje ich superaktiváciu. Tým sa otvárajú dvere novým možnostiam farmakologického ovplyvnenia diabetu.

Univerzálny cieľ?

Vedci sa dokonca domnievajú, že tento receptor by mohol byť univerzálnym cieľom pre farmakologickú potenciáciu účinku vitamínu D. A zvlášť sa zameriavajú na jeho úlohu v patogenéze karcinómu pankreasu. Na túto tému v ich laboratóriu práve prebieha ďalšia štúdia.

Aj keď sa podľa pokusov na myšom modeli nezdá, že by iBRD9 mala nejaké nežiaduce účinky, čaká ju ešte celý rad testov, ktoré majú odhaliť jej ďalšie vlastnosti. Až potom môže začať jej klinické testovanie.

Autor: pez

Zdroj: Wei Z, Yoshihara E, He N, Hah N, Fan W, Pinto AFM, Huddy T, Wang Y, Ross B, Estepa G, Dai Y, Ding N, Sherman MH, Fang S, Zhao X, Liddle C, Atkins AR, Yu RT,  Downes M, Evans RM. Vitamin D Switches BAF Complexes to Protect β Cells. Cell. 2018 May 7. pii: S0092-8674(18)30506-3. doi: 10.1016/j.cell.2018.04.013. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 29754817.