Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Šéf NOU: Kšefty s liekmi mali aj iné nemocničné lekárne

8. 7. 2018

Šéf NOU: Kšefty s liekmi mali aj iné nemocničné lekárne

Polícia v prípade krádeže liekov z onkologického ústavu obvinila deväť ľudí, šiesti boli z neho. Dodnes nie je vyšetrovanie ukončené.

Nový generálny riaditeľ Národného onkologického ústavu Tomáš Alscher tvrdí, že k podobným kšeftom s liekmi, aké polícia odhalila v tomto zdravotníckom zariadení v roku 2015 dochádzalo aj v iných nemocničných lekárňach naprieč Slovenskom.

Alscher to povedal v tohtotýždňovom rozhovore pred denník SME. Šéfom onkologického ústavu sa stal na konci júna na základe výberového konania.

Pre krádeže onkologických liekov a ich následného predaja polícia pred tromi rokmi obvinila deväť ľudí.

Kšefty vedúce k vedeniu?    

„Osobne sa domnievam, že takýto problém v rámci nemocničných lekární nebol len v NOÚ,“ porovnal Alscher kauzu ústavu so situáciou v iných slovenských nemocničných lekárňach.

Nový šéf ústavu zároveň priznal, že aj on počul o tom, že kšefty s liekmi v NOU v roku 2015 siahali až k vedeniu ústavu. Šéfom bol vtedy Jozef Dolinský.

Ten sa v aktuálnom výberovom konaní tiež uchádzal o post generálneho riaditeľa ústavu, nakoniec však z konurzu odstúpil kvôli jeho netransparentnosti.

Alscher tvrdí, že na jeseň v roku 2015 bol prvým z vedenia ústavu, ktorý sa dozvedel o kšeftoch s liekmi.

"Pani, ktorá pracovala v nemocničnej lekárni a mala toto podozrenie, ma spolu s jej vedúcou navštívili ako prvého. Hneď sme zalarmovali vtedajšieho riaditeľa Dolinského s tým, že musíme zapojiť políciu, aby nám pomohla vyšetriť, či sú podozrenia opodstatnené," opísal situáciu v rozhovore Alscher.

Deviati obvinení

Ku krádežiam liekov dochádzalo na oddelení prípravy cytostatík. Je to oddelenie, na ktorom sa pripravujú lieky pre pacientov pred podaním chemoterapie.

Zodpovední pracovníci namiesto znehodnotenia zvyškov liekov ich ďalej používali na liečbu pacientov. Lieky, ktoré takto ušetrili ďalej predávali.  Išlo o tri druhy veľmi drahých cytostatík.

Polícia v prípade obvinila deväť ľudí, šesť z nich bolo z onkologického ústavu. Medzi zvyšnými boli aj ľudia z farmaceutických firiem, ktoré lieky kupovali.

Prípad stále nie je uzavretý. Policajný vyšetrovateľ síce šetrenie skončil 30. januára 2017 a navrhol prokurátorovi podať obžalobu, ten však mu prípad vrátil a vyzval ho, aby vyšetrovací spis doplnil.

Kontrolu v onkologickom ústave urobil aj Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ústav však podľa neho nepochybil pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti a zdravie pacientov nikto nepoškodil.

Nikto z obvinených zamestnancov ústavu v ňom už nerobí.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME