Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Psychické poruchy nezvyšujú riziko Alzheimerovej choroby

24. 7. 2017

Psychické poruchy nezvyšujú riziko Alzheimerovej choroby

K tomuto záveru došla štúdia fínskej univerzity UEF, zverejnená v European Psychiatry. Preskúmala k tomu údaje od všetkých pacientov s klinicky overenou Alzheimerovou chorobou (AD) vo Fínsku na konci roku 2005, ktorých bolo takmer 30 tisíc. Údaje o psychiatrických ochoreniach boli použité z fínskeho národného registra.

Na druhej strane sa však ukázalo, že prevalencia psychiatrických patologických stavov sa pred diagnózou AD zvyšuje, čo môže byť príznakom prodromálnych štádií tohto ochorenia. Prejavy depresie, ale aj ďalších psychických porúch, sú v priebehu piatich rokov pred diagnózou AD výrazne častejšie. Pokiaľ sa však toto časové okno pretiahne na 10 rokov, potom sa súvislosť vytráca.

To podčiarkuje význam správnej diferencovanej diagnostiky a určení vhodného časového okna pri posudzovaní rizikových faktorov neurodegeneratívnych chorôb s protrahovanou dobou nástupu. Tieto faktory totiž môžu byť prejavom menovaných ochorení.

Aj keď sa preukázalo, že psychiatrické poruchy, diagnostikované 10 až 40 rokov pred nástupom AD, neprinášajú zvýšené riziko, znižujú dĺžku života týchto pacientov.

Autor: uza