Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Prvý globálny odhad uvádza, že ročne ochorie na tuberkulózu 1,8 milióna mladých ľudí

7. 6. 2018

Prvý globálny odhad uvádza, že ročne ochorie na tuberkulózu 1,8 milióna mladých ľudí

Z výskumu publikovaného v European Respiratory Journal vyplýva, že ročne ochorie na tuberkulózu celkovo 1,8 milióna ľudí vo veku 10 ‒ 24 rokov. Medzi najviac rizikovú skupinu patria osoby vo veku 20 ‒ 24 rokov.

Tuberkulóza je infekčné ochorenie, ktoré sa šíri kvapôčkovou infekciou pri kašli alebo kýchaní od nakazených osôb. U infikovaných sa často rozvinie závažný kašeľ, horúčky a úbytok hmotnosti. Tuberkulóza sa dá liečiť antibiotikami, bez liečby je často fatálna.

Výskum, ktorý viedla Kathryn Snow z oddelenia pediatrie na Univerzite v Melbourne v Austrálii poskytuje prvý celosvetový odhad miery výskytu tuberkulózy v tejto vekovej skupine. Predchádzajúce odhady totiž zaraďovali osoby do 14 rokov medzi deti a osoby staršie ako 15 rokov medzi dospelých.

Podľa vedcov bolo už predtým známe, že táto skupina je vystavená vysokému riziku rozvoja ochorenia, ktoré môže brániť ich schopnosti študovať, pracovať a starať sa o rodinu. Dospievanie je podľa Kathryn Snow kritickým obdobím v živote človeka, mnoho mladých ľudí trpiacich na tuberkulózu dokončuje štúdium, začína svoju kariéru a zakladá si rodinu. Tuberkulóza pritom môže mať vážny dlhodobý dopad na ich život. Rozsah tejto záťaže však bol doteraz neznámy.

Pre odhad globálnej incidencie tuberkulózy rozdelila Snow a jej tím existujúce údaje do troch vekových skupín: 10 ‒ 14 rokov, 15 ‒ 19 rokov a 20 ‒ 24 rokov. Údaje pochádzali z globálnej databázy tuberkulózy pre rok 2012, ktorú spravuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO), a z podrobnejších štatistík z Brazílie, Indonézie, Južnej Afriky, Rumunska a Estónska.

Výskumní pracovníci zistili, že v roku 2012 bolo diagnostikovaných 1,05 milióna prípadov aktívnej tuberkulózy u jedincov vo veku 20 ‒ 24 rokov, 535 tisíc prípadov u jedincov vo veku 15 ‒ 19 rokov a 192 tisíc prípadov u jedincov vo veku 10 ‒ 14 rokov. Najviac prípadov ochorení pochádzalo z Južnej Ázie, kde bola tuberkulóza diagnostikovaná u 721 tisíc osôb vo veku 10 ‒ 24 rokov. Na pomyslenej druhej priečke sa umiestnila subsaharská Afrika s 534 tisícimi novými prípadmi.

Podľa Kathryn Snow je riziko rozvoja tuberkulózy u adolescentov vysoké v dôsledku kombinácie biologických a sociálnych faktorov. Mladší dospelí vo veku 20 ‒ 24 rokov ochorejú na tuberkulózu častejšie ako adolescenti v nižších vekových skupinách v dôsledku viac intenzívnych sociálnych kontaktov so svojimi vrstovníkmi. Ďalej dodáva, že ďalším krokom bude pokúsiť sa porozumieť potenciálu preventívnych opatrení zameraných špecificky na mladých ľudí v krajinách s intenzívnou epidémiou tuberkulózy.

Autor: drho

Zdroj: Snow K. J., Sismanidis C., Denholm J. The incidence of tuberculosis among adolescents and young adults: a global estimate. Eur Respir J 2018 Feb 21; 51 (2). pii: 1702352. doi: 10.1183/13993003.02352-2017. Print 2018 Feb.