Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Predčasne narodené deti majú lepšie vyhliadky ako pred 20 rokmi

5. 10. 2017

Predčasne narodené deti majú lepšie vyhliadky ako pred 20 rokmi

Francúzska štúdia preukázala zníženie počtu neuromotorických postihnutí u predčasne narodených detí v roku 2011 v porovnaní s tými, ktoré sa narodili v roku 1997.

Niekoľko štúdií v poslednom čase potvrdilo zlepšenie počtu prežívajúcich aj výsledkov vývoja u extrémne predčasne narodených detí (gestačný vek 22 až 26 týždňov) počas niekoľkých uplynulých dekád. Avšak výsledky vývoja u detí narodených veľmi predčasne (gestačný vek 27 až 31 týždňov) a narodených mierne predčasne (gestačný vek 32 až 34 týždňov) boli doposiaľ menej jasné.

Vo veľkej prospektívnej kohortovej štúdii, ktorá prebehla vo Francúzsku, vedci skúmali výsledky vývoja neurologického systému u 4200 predčasne narodených detí v gestačnom veku 22 až 34 týždňov, ktoré sa narodili v roku 2011. Po dovŕšení dvoch rokov veku potom ich rodičia vyplnili overený dotazník pre vývoj nervového systému u detí ((Ages and Stages Questionnaires, ASQ). Deti tiež podstúpili lekárske vyšetrenie, pri ktorom boli diagnostikované postihnutia neuromotorické (teda mozgová obrna) a senzorické (sluchové a očné vady).

Počet prežívajúcich bez ťažkého či mierneho neuromotorického a senzorického postihnutia bol u detí narodených extrémne, veľmi a mierne predčasne narodených 49 %, respektíve 90 % a 98 %. Celkovo sa tieto výsledky zlepšili priemerne o 7 % v porovnaní s deťmi narodenými v roku 1997. U detí, narodených v 22. až 24. týždni tehotenstva, sa však výsledky nezmenili. (Prežilo len jedno dieťa narodené pred 24. týždňom, lebo vo francúzskej praxi sa v týchto prípadoch resuscitácia neodporúča). Deti bez postihnutia sa však z veľkej časti umiestnili v rizikovom rozpätí podľa ASQ (50 % u extrémne nedonosených, 41% u veľmi nedonosených a 36% u mierne nedonosených), najmä v sociálne-emočných a komunikatívnych oblastiach.

Zníženie neuromotorických postihnutí je síce potešujúce, ale napriek tomu výsledky štúdie zdôrazňujú pokračujúce vysoké riziko sociálne-emočných a komunikatívnych poškodení u detí, narodených dokonca len mierne predčasne. Participanti tejto štúdie s nižšími príjmami, ktorých deti mali vyššiu mieru vývojových problémov, s nimi menej často podstúpili dvojročnú prehliadku. To sa často pozoruje aj pri následných prehliadkach detí s vysokým rizikom, ošetrovaných na neonatologických jednotkách intenzívnej starostlivosti. Preto ASQ aj ďalšie správy, ktoré poskytujú rodičia o svojich deťoch po dovŕšení veku 24 až 30 mesiacov, môžu byť dobrým návodom aj pre deti, ktoré následné prehliadky po pobyte na týchto jednotkách neabsolvujú. Pomôžu totiž u nich rozpoznať prípady, vyžadujúce intenzívnejšie pozorovanie ich vývoja a následnú liečbu.

Zdroj: Pierrat V et al. Neurodevelopmental outcome at 2 years for preterm children born at 22 to 34 weeks' gestation in France in 2011: EPIPAGE-2 cohort study. BMJ 2017 Aug 16; 358:j3448. http://response.jwatch.org/t?r=3963&c=2679&l=9&ctl=1D0B0:1BD6B3BB23E1CD7463149E0E37A2F0D2& Autor: uza