Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Prečo ketamín lieči depresiu. Štúdia naznačuje možnosť bezpečnejšej terapie

10. 10. 2017

Prečo ketamín lieči depresiu. Štúdia naznačuje možnosť bezpečnejšej terapie

Vedci objavili kľúčovú látku, ktorá umožní ketamínu okamžite v mozgu účinkovať proti depresiám. Ide o zásadný krok k vývoju alternatívy ku ketamínu, ktorý sa k liečbe ťažkých depresií používa stále častejšie aj napriek svojmu kontroverznému pôsobeniu.

Ketamín je v hľadáčiku pozornosti psychiatrov, lebo v mnohých štúdiách sa preukázalo, že dokáže rýchlo stabilizovať pacientov s ťažkými depresiami. Ketamín však má zároveň psychedelické účinky (halucinácie) a môže tiež zhoršovať pamäť i ďalšie mozgové funkcie. Zatiaľ tiež nie je jasné, ako by ľudia znášali dlhodobé podávanie ketamínu. Vedci preto hľadajú látku, ktorá by dokázala bezpečne napodobniť jeho antidepresívny efekt bez nežiaducich účinkov.

Nová štúdia, ktorá prebehla na Peter O'Donnell Jr. Brain Institute v texaskom Dallase a bola publikovaná v Nature, umožnila nájsť odpoveď na otázku: na aké proteíny v mozgu ketamín cieli, aby sa dosiahol žiaduci účinok? Vedci zistili, že ketamín blokuje receptory N-methyl-D-asparágovej kyseliny (NMDA), čím iniciuje antidepresívny účinok. Jeho trvanie potom umožňuje metabolit ketamínu.

„Pretože NMDA receptor na rozdiel od ostatných klasických antidepresív nefunguje na báze serotonínu, otvára sa tak cesta k vývoju nových liekov,“ uviedla k tomu doktorka Lisa Monteggia, profesorka neurovied na O'Donnell Brain Institute pri U.T. Southwestern Medical Center's. Blokovanie receptoru tiež spôsobuje mnohé halucinogénne prejavy, ktoré sú súčasťou odpovede na ketamín. Táto látka, používaná po mnohé desaťročia ako anestetikum – býva pokútne používaná ako rekreačná droga, ktorá pozmeňuje vnímanie a poškodzuje koordináciu pohybov.

Avšak pri užití pod lekárskym dozorom môže ketamín predstavovať rýchlu a účinnú pomoc pre pacientov s ťažkými depresiami alebo suicidálnymi sklonmi. Ketamín pacientov stabilizuje v rozmedzí len niekoľkých hodín. V porovnaní s ním väčšina antidepresív začína zaberať až po niekoľkých týždňoch – pokiaľ však vôbec zaberú. Podľa staršej štúdie z U.T. Southwestern sa až u tretiny pacientov s depresiou neprejaví žiadna odpoveď na medikáciu a okolo 40 % pacientov prestane antidperesíva brať do troch mesiacov od zahájenia medikácie.

Zdroj: Suzuki K, et al. Effects of a ketamine metabolite on synaptic NMDAR function. Nature, 2017; 546 (7659): E1 DOI: 10.1038/nature22084) Autor: uza