Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Potrat aj mimomaternicové tehotenstvo môžu vyvolať posttraumatickú stresovú poruchu

4. 2. 2019

Potrat aj mimomaternicové tehotenstvo môžu vyvolať posttraumatickú stresovú poruchu

Štúdia londýnskej univerzity Imperial College, ktorá bola prezentovaná v BMJ Open, upozorňuje na riziko vzniku posttraumatickej stresovej poruchy u žien, ktoré prekonali samovoľný potrat, alebo mimomaternicové tehotenstvo.

Samovoľným potratom skončí v Británii jedno zo štyroch tehotenstiev a mimomaternicové tehotenstvo sa vyskytuje u 1 z 90 prípadov gravidity.

Štúdia potvrdzuje súvislosť

Prieskum medzi 113 ženami, ktoré samovoľne potratili v prvých 12 týždňoch tehotenstva, alebo podstúpili ukončenie mimomaternicového tehotenstva, odhalil, že takmer 4 z 10 žien mali po ukončení tehotenstva príznaky posttraumatickej stresovej poruchy. V rámci štúdie dostali vybrané ženy dotazník, v ktorom popisovali svoje pocity a myšlienky po skončení tehotenstva. Medzi ženami, ktoré prekonali samovoľný potrat, splnilo kritériá posttraumatickej stresovej poruchy tri mesiace po potrate 45 % pacientiek, po ukončení tehotenstva z dôvodu mimomaternicovej gravidity vykazovalo známky poruchy 18 % žien.

Posttraumatická stresová porucha všeobecne

Posttraumatická stresová porucha je spôsobená silne stresujúcim zážitkom a osoby, ktoré takú udalosť prežijú, sa bojujú s nočnými morami, vtieravými spomienkami či ďalšími negatívnymi javmi. Prejavy poruchy sa dostavujú týždne, mesiace a roky po traumatizujúcom zážitku a môžu spôsobovať poruchy spánku, návaly hnevu či depresie. Presne tieto prejavy popisovali ženy zaradené do britskej štúdie, ktoré opakovane čelili nepríjemným spomienkam a nočným morám súvisiacimi s potratom. Niektoré ženy sa vyhýbali všetkému, čo im udalosť pripomínalo, a tiež ďalším tehotným ženám vo svojom okolí.

Dopad na kvalitu života

Takmer tretina respondentiek uviedla, že prejavy posttraumatickej stresovej poruchy ovplyvňovali ich pracovný život, a 40 % vnímalo dopad na rodinné a priateľské vzťahy. Autori štúdie podotýkajú, že boli prekvapení vysokým počtom žien s prejavmi poruchy. Aj napriek tomu, že tieto situácie môžu u žien zanechať závažné následky, nie je psychologická starostlivosť o pacientky po spontánnom potrate alebo mimomaternicovom tehotenstve bežným javom. Psychologické dopady však môžu byť o to väčšie, že ženy o svojom tehotenstve väčšinou v prvých týždňoch gravidity verejne nehovoria, a tak prípadný samovoľný potrat zostáva bez otvorenej podpory okolia.

Príbeh pacientky

Práve podporu okolia potvrdila ako veľmi dôležitý aspekt pacientka, ktorá prekonala niekoľko spontánnych potratov. Priblížila, aký dopad to malo na jej psychiku a ako presne ukončenie tehotenstva ovplyvnilo jej každodenný život. Po dvoch spontánnych potratoch bola paralyzovaná stavmi úzkosti a po treťom potrate sa obviňovala za nastávajúcu situáciu. Vyhýbala sa spoločnosti, najmä rodinám s väčším počtom detí, a premáhal ju negativizmus. Opakované spontánne potraty hodnotí ako zásah do osobnosti.

Úzkosť a depresia po samovoľnom potrate

K ďalším zisteniam štúdie, do ktorej bolo zapojených tiež 50 tehotných žien v kontrolnej skupine, patrí početnosť výskytu úzkosti a depresie. Medzi pacientkami po spontánnom potrate alebo mimomaternicovom tehotenstve bola úzkosť pozorovaná u jednej z piatich žien, v kontrolnej skupine sa tieto ťažkosti týkali len jednej ženy z desiatich. Depresia bola menej častým javom, napriek tomu bola tri mesiace po potrate pozorovaná u 5 % žien.

Záver

Nadväzujúce štúdie, ktoré skupina autorov plánuje, by sa mali sústrediť na potvrdenie zistených poznatkov a identifikácii najohrozenejšej skupiny žien. Pokiaľ sa podarí nájsť vysvetlenie, prečo sú niektoré ženy k posttraumatickej stresovej poruche náchylnejšie, budú môcť lekári lepšie vytipovať medzi svojimi pacientkami tie, ktoré potrebujú ďalšiu starostlivosť. Okrem samotnej diagnostiky posttraumatickej stresovej poruchy sa treba venovať aj vhodným liečebným postupom, napríklad možnostiam prispôsobenia kognitívne behaviorálnej terapie priamo potrebám žien po potrate.

Autor: svat

Zdroj: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/11/161102080121.htm

Imperial College London. Miscarriage, ectopic pregnancy may trigger post-traumatic stress disorder. ScienceDaily.2016 Nov 2.