Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Polícia opäť obvinila deväť aktérov v piešťanskej CT kauze

28. 10. 2017

Polícia opäť obvinila deväť aktérov v piešťanskej CT kauze

Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry obvinila deviatich organizátorov plánovanej predraženej kúpy CT prístroja pre piešťanskú nemocnicu za takmer 1,6 milióna eur.

Aktéri zamýšľaného obchodu už raz boli obvinení. Minulý rok v apríli ich však obvinení zbavil prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek. Ich opätovné obvinenie nekomentoval.

Medzi obvinenými je bývalá šéfka nemocnice Mária Domčeková, štyria členovia správnej rady, vrátane právnika Michala Straku, známeho ako raper Ego, a traja členovia odbornej komisie. Stále medzi nimi nie je niekdajšia šéfka dozornej rady nemocnice Renáta Zmajkovičová (Smer).

Pre CT kauzu odstúpil na konci roku 2014 šéf parlamentu Pavol Paška, jeho podpredsedníčka Zmajkovičová aj ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (všetci Smer). Kauza viedla k masívnym protestom nielen v Bratislave, ale aj v Košiciach pred domom Pašku. Ten bol dlhé roky považovaný za sivú eminenciu slovenského zdravotníctva ovládaného Smerom.

Piešťanská nemocnica tento rok nakoniec kúpila CT za vyše 600-tisíc eur. Je to skoro o milión eur menej, než za koľko ho chcela kúpiť v roku 2014.

Český trh nie je Kambodža, tvrdí znalec

„Okolnosti, za ktorých bolo opätovne vznesené obvinenie viacerým osobám prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek nepozná, preto sa v súčasnosti k predmetnej veci nebude vyjadrovať," uviedla Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry.

Prvý námestník generálneho prokurátora zrušil obvinenie aktérom plánovanej kúpy CT prístroja preto, lebo znalecký ústav, ktorý robil posudok porovnával jeho cenu so zariadeniami v Česku. Jeho trh Vanek nepovažoval za vhodný na porovnávanie, hoci ministerstvo zdravotníctva ho pri príprave tendrov za taký považuje.

"Keby som to porovnával s Kambodžou alebo so Severnou Kóreou, tak by som asi uznal, že majú pravdu,“ reagoval vlani na prokurátorovo rozhodnutie Gustáv Kasanický z Výskumného ústavu súdneho inžinierstva v Žiline, ktorý posudok pripravoval.

V približne rovnakom čase ako piešťanská nemocnica totiž kupovala v podstate ten istý počítačový tomograf aj nemocnica v českom Havlíčkovom Brode. Za CT dala 540 – tisíc eur.

"Som rád, že na moje slová došlo," reagoval na opätovné obvinenie deviatich aktérov CT kauzy Kasanický. "Cítim veľké zadosťučinenie," dodal.

Šéfka nemocnice sa cíti nevinná

Paradoxom je, že k opätovnému obvineniu organizátorov kúpy došlo podľa informácii lekára a poslanca Alana Sucháneka (OĽaNO) na základe posudku, ktorý mal byť vypracovaný v Česku. Práve Suchánek so svojou kolegyňou zo správnej rady, zdravotnou sestrou Magdalénou Kovačovičovou na plánovanú predraženú kúpu upozornili na jeseň 2014.

"Už som si myslela, že to pôjde do stratena," reagovala s úľavou na znovu obvinenie aktérov kúpy Kovačovičová. Suchánek na rozdiel od Kasanického zadosťučinenie necíti, lebo kauza už podľa neho mala byť dávno vyriešená. Nie je tiež spokojný so zoznamom obvinených. Sú tam podľa neho niektorí ľudia, ktorí sú v kauze v podstate nevinne. Ako príklad spomína niekdajšieho námestníka riaditeľky nemocnice Jozefa Gajdaríka. Chýba tam človek, ktorý bol za tým, dodáva lekár. Na otázku, kto to je, odpovedal Zmajkovičová. Nepodarilo sa s ňou spojiť.

Na svoje opätovné obvinenie však reagovala niekdajšia šéfka piešťanskej nemocnice Domčeková.

„Trvám na tom, že obvinenie je opätovne nezákonné - nakoľko som sa žiadneho trestného činu nedopustila, a po jeho doručení využijem všetky zákonné prostriedky na svoju obranu," uviedla.

Ján Krempaský, autor pracuje pre SME