Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Pohotovostná lekáreň by mala byť v každom okrese

29. 9. 2017

Pohotovostná lekáreň by mala byť v každom okrese

Ministerstvo zdravotníctva pripravuje zmeny v lekárňach v rámci novely zákona 362/2011 Z. z. o liekoch a zdravotníckych pomôckach, ktorá je aktuálne v pripomienkovom konaní. Zmeny sa budú týkať aj pohotovostných lekární. Tú by mal pacient nájsť po novom v každom okrese. Novinky by mali začať platiť v praxi od marca budúceho roka.

Pohotovostná lekáreň v každom okrese

Ako uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová, pacienti už nebudú musieť namáhavo hľadať lekáreň, ak sa im zhorší zdravotný stav v neskorších večerných hodinách. Po novom by mala byť pohotovostná lekáreň do 23.00 h otvorená v každom okrese.

„Týmto krokom chceme vyriešiť problém, na ktorý občania dlhodobo upozorňujú. A to, že vo večerných hodinách často nemajú možnosť získať liek predpísaný lekárom na pohotovosti, pretože lekárne sú v tom čase už zatvorené. To znamená, že nadväzujeme na pripravované zmeny v pohotovostiach, kde po novom bude pohotovosť prístupná rovnako v každom okrese. Chceme, aby ľudia na celom Slovensku mali dostupnú komplexnú zdravotnú starostlivosť a v prípade zhoršenia zdravotného stavu vedeli problém riešiť v každom regióne. Pohotovostné lekárne pre pacientov tak budú dostupnejšie ako v súčasnosti,“ povedal minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Väčšia garancia odbornosti

V prevádzkovaní lekární pribudnú odborníci. Ministerstvo zdravotníctva navrhuje zmeny v zriaďovaní verejných lekární v prospech pacienta. „Chceme posilniť status lekárne ako odborného pracoviska. Fundovanosť zástupcov lekární prinesie pacientom garanciu kvalitných služieb,“ hovorí šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker.

Verejná lekáreň bude môcť byť po novom zriadená len fyzickou osobou – atestovaným farmaceutom alebo farmaceutom s najmenej 5-ročnou praxou alebo právnickou osobou, kde odborný zástupca konkrétnej lekárne – tiež atestovaný farmaceut, prípadne farmaceut s minimálne 5-ročnou praxou bude členom štatutárneho orgánu, vo väčšine prípadov konateľom. Odborník – farmaceut bude musieť zároveň zastupovať a konať v mene spoločnosti, ktorá prevádzkuje lekáreň.

Rezort zdravotníctva tak vyhovel požiadavke samotných lekárnikov zastúpených Slovenskou lekárnickou komorou. Cieľom ustanovení je zvýšiť odbornú fundovanosť prevádzky lekární, podobne ako je to vo väčšine krajín v EÚ a zvýšiť profesionálnu úroveň pri poskytovaní lekárenskej starostlivosti.

Zmeny v emergentnom systéme

Ministerstvo zdravotníctva pripravilo zmeny aj v emergentnom systéme. Ako uviedla Z. Eliášová, rezort ešte začiatkom roka priniesol významnú legislatívnu novinku, vďaka ktorej nedostupnosť mnohých liekov prestala existovať. Jasné pravidlá a hrozba vysokých sankcií priniesli výsledok. Dnes pacienti v lekárňach lieky nájdu, prípadne sú im dodané v najkratšom možnom čase.

Podľa ministerstva jedným z opatrení, ktoré pacientom garantujú prístup k liekom, je práve tzv. emergentný systém. Ten je určený iba na výnimočné prípady a je to nástroj, ktorý má v prípade problému zabezpečiť pacientom liek v stanovenej lehote – do 48 hodín. Po novom sa v prípade sviatkov hranica na dodanie lieku predĺži na najbližší pracovný deň, čo umožňuje jeho plné využitie aj lekárňami, ktoré nebudú mať cez víkend alebo sviatky pohotovosť.

Zdroj: mediweb.sk