Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Pite kávu pre zdravie!

15. 1. 2018

Pite kávu pre zdravie!

Konzumácia kávy – dokonca v počte niekoľko šálok denne – už nie je strašiakom, naopak široko odporúčaným zdravotným benefitom. Jej výhody sumarizuje nový zastrešujúci prehľad, ktorý vznikol na základe úctyhodného počtu 200 metaanalýz a observačných štúdií.

K benefitom tak patrí: 

  • Pri konzumácii 3 šálok denne (obyčajnej alebo bez kofeínu) sa znižuje všeobecné riziko úmrtia o 17 % v porovnaní s ľuďmi, ktorí kávu nepijú vôbec.
  • Káva s kofeínom vedie ku zníženiu rizika kardiovaskulárnych chorôb, koronárneho srdcového ochorenia a mŕtvice. Najvyšší efekt sa prejavuje pri konzumácii 3 až piatich šálok denne.
  • Kofeín v káve zrejme spôsobuje zníženie pravdepodobnosti výskytu karcinómu a ťažkostí s pečeňou.
  • Oba druhy kávy, bez kofeínu i s ním, znižujú riziko prepuknutia diabetu 2. typu.
  • Pokiaľ ide o škodlivé účinky, údaje hovoria o potrate, znížení pôrodnej hmotnosti plodu a predčasnom pôrode. Nadmerná konzumácia tiež vedie k vyššiemu riziku fraktúr u žien, ale nie u mužov.

Editor v British Medical Journal k týmto zisteniam poznamenáva, že dôkazy bezpečnosti konzumácie kávy sú konzistentné a presvedčivé. Pripomína len, že tehotné ženy a osoby s vyšším rizikom zlomenín by mali byť edukované vzhľadom k možným nežiaducim účinkom.

Autor: uza

Zdroj: Poole R et al. Coffee consumption and health: umbrella review of meta-analyses of multiple health outcomes. British Medical Journal 2017; 359 doi: https://doi.org/10.1136/bmj.j5024 (Published 22 November 2017)