Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Pacienti sa obávajú doplatku na drahé lieky

29. 11. 2017

Pacienti sa obávajú doplatku na drahé lieky

Najväčšia pacientska organizácia na Slovensku sa obáva, že pacienti si budú musieť doplácať na drahé lieky, ktoré sa nedostanú do kategorizácie.

O obavách hovorila v piatok šéfka Asociácie na ochranu práv pacientov Mária Lévyová na Prvej pacientskej národnej konferencii v Bratislave.

Počet liekov preplácaných z verejného zdravotného poistenia by sa síce podľa novely zákona o ich úhrade z dielne ministerstva zdravotníctva mal zvýšiť, lebo kým doteraz ich cena nesmela presahovať 24-násobok priemernej hrubej mzdy, teraz to bude 35- až 41-násobok. Avšak lieky, ktoré budú drahšie už zdravotné poisťovne nebudú preplácať stopercentne, ako to robia v súčasnosti pri udelení výnimky, ale po novom uhradia len 70 až 90 percent z ceny lieku.

Okrem poisťovne by päť percent z ceny takéhoto lieku podľa návrhu novely mala zaplatiť nemocnica alebo ambulancia, ktorých lekári ho pacientovi predpíšu. Otázne je, kto zaplatí zvyšných 25 percent z ceny lieku.

Kto zaplatí najmenej päť percent?

"Rozdiel medzi cenou a úhradou zdravotnej poisťovne bude kompenzovať držiteľ registrácie poskytnutím zľavy z ceny," sľubovala v júli tohto roku Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva. V európskych krajinách je podľa nej bežné, že farmaceutické firmy dávajú zľavu 20 až 25 percent. O tejto možnosti sa však v návrhu novely zákona nepíše.

Lévyová tomuto prísľubu veľmi neverí. „Bude to iba na dobrej vôli výrobcu lieku, takáto zľava nie je nárokovateľná zo zákona,“ upozorňuje.

Otázne je podľa odborníkov aj to, či päť percent z ceny drahého lieku budú skutočne preplácať zdravotnícke zariadenia, z ktorých sú mnohé veľmi zadĺžené. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko to považuje za nereálne.

V takom prípade vzniká podľa Lévyovej riziko, že päť percent z ceny lieku bude musieť doplácať pacient.

„Pacient nepracuje a je teda v sociálne zlej situácii. Mnohé nemocnice, ktoré takúto liečbu poskytujú, sú zase zadĺžené. Čo ak ani jeden nebude môcť spoluúčasť zaplatiť?“ pýta sa. Hrozí tak, že pacienti by museli doplácať na jednu škatuľku liekov aj viac ako tisíc eur.

Písali aj premiérovi

Kvôli obavám z doplatkov napísali pacientske organizácie v júli otvorený list premiérovi Robertovi Ficovi (Smer).

"Nie je férové, ak sa pacient má stať rukojemníkom úzkej skupiny ľudí, ktorá má právomoc meniť zákony, a má byť neustále v strehu, akým novým finančným bremenom ho zaťaží štát neodbornými zásahmi do legislatívy," napísala v liste Katarína Felixová, šéfka Spoločnosti Parkinson Slovensko.

Nielen ľudia s Parkinsonovou chorobou si dlhé roky platili zdravotné odvody bez toho, aby zaťažovali systém, pripomína sociálnemu demokratovi Ficovi.

Myslí si preto, že ak potom človek ochorie, štát by mal vytvoriť všetky podmienky na to, aby sa pre drahú liečbu nezadlžoval.

Súhlasí s ňou aj Nina Kováčiková, šéfka združenia Slovak Crohn club, ktorá sa venuje pacientom s Crohnovou chorobou. Je to chronické zápalové ochorenie tráviaceho traktu, najčastejšie hrubého alebo tenkého čreva.

Ján Krempaský, autor pracuje pre SME