Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Otázky nad denným podávaním aspirínu zdravým seniorom sa vracajú

19. 3. 2019

Otázky nad denným podávaním aspirínu zdravým seniorom sa vracajú

Zistenia štúdie ASPREE, nedávno publikovanej v New England Journal of Medicine, opätovne spochybňujú úlohu nízkodávkového aspirínu v primárnej prevencii kardiovaskulárnych či iných chronických chorôb u zdravých seniorov.

Štúdia ASPREE prebiehala v Austrálii a USA a mala za úlohu zistiť, či 100 mg enterosolventného aspirínu (kyselina acetylsalicylová, ASA) predĺži zdravý život seniorov. Vedci randomizovali 19 000 zdravých osôb starších ako 70 rokov (prípadne 65 rokov, ak išlo o černochov a Hispáncov v USA) na denné užívanie 100 mg ASA alebo placeba. Primárnym cieľom bolo prežitie bez zdravotného postihnutia, (disability-free) zahrňujúcehop úmrtie, demenciu alebo trvalé poškodenie hybnosti, ktoré sa počas mediánu sledovania 4,7 rokov medzi oboma skupinami významne nelíšili. Sekundárnym cieľom bolo úmrtie z akejkoľvek príčiny.

Pokiaľ ide o bezpečnosť, väčšie hemoragické udalosti sa objavili častejšie v skupine s ASA ako u placeba (8,6 vs. 6,2 udalostí na 1 000 osobo-rokov; pomer rizík HR 1,13; 95% interval spoľahlivosti CI 0,66–1,94), avšak príčinou úmrtia boli celkovo len v 5,0 % prípadoch.

Mortalita akejkoľvek príčiny bola v skupine s ASA tiež vyššia (12,7 vs. 11,1 na 1 000 osobo-rokov; HR 1,14; 95% CI 1,01–1,29), pravdepodobne kvôli vyššiemu počtu úmrtí pre onkologické ochorenia.

Rakovina bola celkovo najčastejšou príčinou úmrtí (49,6 %). V skupine s ASA išlo o 3,1 % účastníkov, zatiaľ čo pri užívaní placeba to bolo 2,3 % (HR 1,31; 95% CI 1,10–1,56), nebola však pozorovaná súvislosť so žiadnym konkrétnym typom nádoru. Grafické znázornenie kumulatívnej incidencie úmrtia pre onkologické ochorenie ukázalo, že počnúc tretím rokom od randomizácie sa dá pozorovať výrazná progresia divergencie (pričom strmý nárast súvisel s užívaním ASA, a nie placeba), ktorá chýba u ostatných príčin úmrtia (kardiovaskulárne, hemoragické alebo iné).

Len frekvencia úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia bola pri užívaní ASA nižšia ako pri placebe (1,0 % vs.1,2 %; HR 0,82; 95% CI 0,62–1,08).

Autori upozorňujú, že v kontexte predchádzajúcich štúdií bol ich výsledok nečakaný, a výsledky treba preto starostlivo interpretovať, pretože doterajšie práce nepopisujú u ASA vyššiu mortalitu, ale skôr protektívne pôsobenie proti rakovine. Dôvodom môže byť obmedzený čas sledovania, ktorý skončil skôr, ako sa prejavilo preventívne pôsobenie ASA. Výsledky tiež naznačujú, že je možné, že biológia nádorov sa môže s vekom meniť.

(mir)

Zdroj: McNeil J. J., Nelson M. R., Woods R. L., et al. Effect of aspirin on all-cause mortality in the healthy elderly. N Engl J Med. 2018 Sep 16; doi: 10.1056/NEJMoa1803955 Epub ahead of print.