Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Očkovanie proti HPV v tehotenstve a riziko spontánneho potratu

22. 1. 2019

Očkovanie proti HPV v tehotenstve a riziko spontánneho potratu

Všeobecne sa očkovanie počas tehotenstva až na niektoré výnimky neodporúča. Môžu však nastať situácie, kedy je žena očkovaná, bez toho, aby vedela o svojom tehotenstve. Na hodnotenie rizík očkovania kvadrivalentnou vakcínou proti ľudským papilomavírusom (HPV) počas gravidity sa zamerala retrospektívna observačná štúdia. Jej výsledky boli publikované v časopise Obstetrics & Gynecology.

Popis štúdie

V rámci štúdie boli skúmané zdravotné záznamy 2800 žien, ktoré boli očkované minimálne jednou dávkou vakcíny proti HPV v čase buď 16–22 týždňov pred posledným menštruačným cyklom (919 žien), 6 týždňov pred poslednou menštruáciou (986 žien), alebo počas prvých 19 týždňov tehotenstva (895 žien). Priemerný vek žien v prvých dvoch skupinách bol 22,4 roka, u skupiny, ktorá bola očkovaná v tehotenstve, dosahoval vekový priemer 21,4 roka. Z hodnotenia boli vylúčené ženy, ktoré prekonali spontánny potrat pred 6. gestačným týždňom.

Výsledky

Ku spontánnemu potratu došlo v skupine žien, ktoré boli očkované v najväčšom časovom intervale pred otehotnením, v 10,4 % prípadoch. Ženy očkované 6 týždňov pred posledným menštruačným cyklom prekonali spontánny potrat v 11,2 % prípadoch. V skupine očkovanej proti HPV počas prvej polovice tehotenstva bol potrat zaznamenaný u 8,5 % žien. Z výsledkov štúdie vyplýva, že u žien, ktoré nevedomky absolvujú očkovanie proti HPV po otehotnení, nie je potvrdené vyššie riziko spontánneho potratu. Súčasná prax, kedy sa pred očkovaním lekári pýtajú žien, či nie sú tehotné a túto skutočnosť nijako objektívne nekontrolujú, sa javí s ohľadom na výsledky štúdie ako dostačujúca a bezpečná.

(pak)

Zdroj: https://www.jwatch.org/na47100/2018/08/01/more-evidence-inadvertent-hpv-vaccination-during-early