Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Nový pohľad na spôsob, akým nedostatok spánku narušuje pamäť

9. 8. 2017

Nový pohľad na spôsob, akým nedostatok spánku narušuje pamäť

Spánok hrá kľúčovú úlohu pri učení a uchovávaní informácií a jeho nedostatok túto schopnosť významne znižuje. Štúdia, ktorú robili na University of Michigan v USA, po prvý raz definovala, že presným miestom, kde sa tak deje, je oblasť CA1 v hipokampe, v ktorom sa vytvárajú spomienky.

U myší, ktoré sa po vykonaní zadanej úlohy dobre vyspali, sa prejavila silnejšia neurónová oscilácia v oblasti CA1, ako u tých, ktoré trpeli spánkovou depriváciou. Výskumní pracovníci ďalej zisťovali, či narušenie tejto spánkom vyvolanej oscilácie ovplyvní pamäť. Podali potom iným hlodavcom látku, ktorá zabraňuje malej skupine neurónov v CA1 produkovať proteín parvalbumín. Tento proces sa odohráva prirodzene pri nedostatku spánku. Ukázalo sa, že blokovanie aktivity neurónov, produkujúcich parvalbumín, spôsobuje narušenie rytmickej vzruchovej aktivity a prepojovanie susedných neurónov.

Zistenie, publikované v časopise Nature Communications, mení pohľad na to, ako mozog ukladá krátkodobé informácie a uchováva ich v dlhodobej pamäti. “Dominantnú oscilačnú aktivitu, ktorá je najdôležitejšia pre učenie, kontroluje veľmi malý počet z celkového množstva buniek v hipokampe. Oscilácia, ktorú kontrolujú parvalbumínové bunky, súvisí so zmenami v celej neurónovej sieti. Spomienky tak nie sú uložené v jednotlivých bunkách, ale sú rozložené v celej sieti,” uviedla Nicolette Ognjanovski, ktorá stála na čele tímu, ktorý robil štúdiu.

Autor: uza