Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Nová vakcína proti pásovému oparu je tu!

25. 10. 2018

Nová vakcína proti pásovému oparu je tu!

Jej príchod na trh je dobrou správou najmä pre imunokompromitovaných pacientov a staršie osoby.

Uvedenie nových liečiv na trh málokedy stojí za zvláštnu zmienku, ale nová vakcína proti vírusu VZV, určená k prevencii pásového oparu, vyvolala doslova rozruch. Vzbudzuje totiž veľké očakávania. Zdá sa, že sa vyrovnala s najväčšími nedostatkami svojho predchodcu, vakcíny Zostavax.

Na rozdiel od Zostavaxu, ktorý je živou atenuovanou vakcínou, Shingrix sa skladá z rekombinantného zosterového glykoproteínu a silného adjuvans. Preto je bezpečný aj pre imunokompromitovaných pacientov, pre ktorých by živá vakcína znamenala riziko diseminovaného zosteru. Navyše, aj keď nebola vykonaná žiadna head-to-head štúdia, účinnosť novej vakcíny sa zdá byť podstatne lepšia ako účinnosť jej predchodkyne.

KLINICKÉ ŠTÚDIE UKÁZALI VYŠŠIU ÚČINNOSŤ

V štúdii, v ktorej sa zúčastnilo viac ako 15 000 pacientov, starších ako päťdesiat rokov, presiahla účinnosť vakcíny 95% (NEJM JW Infect Dis Jun 2015 and N Engl J Med 2015 May 28; 372:2087). V sprievodnej štúdii, do ktorej sa zapojilo skoro 14 000 osôb nad 70 rokov veku bola účinnosť okolo 90%, a čo je zaujímavé, bez zníženia účinnosti v podskupine osôb nad 80 rokov veku. Publikovaná účinnosť živej atenuovanej vakcíny však bola len 50%, respektíve 70%, s nižšou účinnosťou u starších osôb (NEJM JW Gen Med Jul 1 2005 and N Engl J Med 2005 Jun 2; 352:2271).

NIKTO NIE JE DOKONALÝ

Aj nová vakcína má svoje negatíva a niektoré otázky stále nie sú zodpovedané. Preočkovanie má byť vykonané po 2 mesiacoch od prvej dávky a obe injekcie vyvolávajú pomerne výraznú lokálnu reakciu v mieste vpichu.

Účinnosť vakcíny v špecifických podskupinách imunokompromitovaných pacientov je zatiaľ neznáma, rovnako ako jej účinnosť v prevencii rekurentného zosteru po prebehnutej epizóde.

VHODNÁ AJ NA PREČKOVANIE PO ZOSTAVAXE

Staršia vakcína nestimulovala dlhodobú imunitu, väčšina očkovaných stratila ochranu 10 rokov po poslednej dávke. (NEJM JW Gen Med Apr 1 2015 and Clin Infect Dis 2015 Mar 15; 60:900). Nová vakcína dobre funguje u osôb, ktoré boli očkované staršou vakcínou, a môže byť dobrou voľbou pre ich preočkovanie, aj keď dĺžka trvania imunitnej odpovede po aplikácii novej vakcíny zatiaľ nie je známa (NEJM JW Gen Med Dec 15 and J Infect Dis Sep 26; [e-pub]).

DVE DÁVKY: BUDE PROBLÉM S ADHERENCIOU?

Nízky záujem verejnosti o vakcínu Zostavax bol problémom z hľadiska výrobcu aj zdravotného stavu populácie. V roku 2013 (takmer desať rokov po jej schválení) bola podaná len asi 30% pacientom, pre ktorých bola vhodná (MMWR Surveill Summ May 5; 66:1). Shingrix sa ľahšie skladuje a podáva, pretože nevyžaduje chladenie. Ale či jeho dvojdávková schéma nebude v reálnom prostredí príčinou horšej adherencie pacientov, ukáže až čas.

Autor: pez

Zdroj: NEJM Journal Watch: Year in Review 2017