Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

NKÚ preverí, ako nemocnice nakupovali lieky

27. 12. 2017

NKÚ preverí, ako nemocnice nakupovali lieky

Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) na budúci rok skontroluje, ako nemocnice nakupovali lieky. Na štvrtkovom stretnutí s novinármi to oznámil jeho šéf Karol Mitrík.

Medzi najväčších dodávateľov liekov do nemocníc patrí aj firma Medical group. V minulosti v nej pôsobil aj niekdajší šéf parlamentu Pavol Paška (Smer). Z postu musel odstúpiť v roku 2014, keď spomínaná firma chcela piešťanskej nemocnici predať predražený počítačový tomograf. Vtedy však už vo firme nepôsobil.

Dodávatelia liekov patria medzi najväčších veriteľov nemocníc. Ich dlhy sa pohybujú v desiatkach miliónov eur. Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru) ich chce teraz oddĺžiť.

Posvietia si na nákupy liekov

„Pri budúcoročnej kontrole sa chceme pozrieť na to, ako je uplatňovaný zákon o verejnom obstarávaní pri nákupe liečiv,“ vraví Daniela Bolech Dobáková, hovorkyňa kontrolneho úradu.

Kontrola práve tejto činnosti nemocníc podľa nej vyplynula z ich komplexnej previerky, ktorú úrad urobil v priebehu posledných dvoch rokov. „Kontrola ukázala, že jednou z rizikových oblastí vo vzťahu k dodržiavaniu zákona a k hospodárnemu využívaniu verejných zdrojov je práve lieková politika,“ doplnila hovorkyňa.

Podnetom k tejto akcii však podľa nej bolo aj zasadnutie najvyšších kontrolných inštitúcií krajín V4+2, ktoré sa konalo v septembri v Spišskej Novej Vsi.

Kontrolou by podľa Bolech Dobákovej mali prejsť všetky typy nemocnice, „vďaka čomu úrad získa reprezentatívnu vzorku.“

S akciou chce NKÚ začať v januári, po tom, čo dokončí harmonogram kontroly zdravotníckych zariadení.

Liek na leukémiu

O jedno z najkontroverznejších verejných obstarávaní lieku sa tento rok postarala najväčšia a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa.

Liek na liečbu rakoviny s názvom imbruvica mala podľa zákona objednávať kvôli jeho množstvu v jednom veľkom tendri. Rozdelila ho však na dva menšie a tak zabránila neúspešným kandidátom vo verejných súťažiach odvolať sa proti ich výsledkom.

Tendre preveroval Úrad pre verejné obstarávanie a v októbri tohto roku napísal v dokumente o výsledkoch svojich zistení, že štátna poisťovňa pri nich porušila zákon. Hrozí jej za to pokuta až 20-tisíc eur.

Protiprávny postup však najväčšej poisťovni schválil jej stopercentný akcionár ministerstvo zdravotníctva.

 

Ján Krempaský, autor je redaktor SME