Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Niektoré lieky s paracetamolom prehodnocujú

4. 9. 2017

Niektoré lieky s paracetamolom prehodnocujú

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zatiaľ nesťahuje lieky s obsahom paracetamolu s predĺženým uvoľňovaním zo slovenského trhu.

Výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) pri Európskej liekovej agentúre vydal minulý týždeň odporúčanie, aby sa v celej Európskej únii (EÚ) registrácia všetkých takýchto liekov pozastavila.

"Na Slovensku je registrovaný iba jeden takýto liek  - Doreta SR 75 mg/650 mg tablety s predĺženým uvoľňovaním, ktorý je viazaný na lekársky predpis," priblížila hovorkyňa ŠÚKL Diana Madarászová.

Odporúčanie sa netýka sa liekov obsahujúcich paracetamol, ktoré je možné kúpiť bez receptu v lekárni, napríklad všetky druhy Panadolu, Paralenu, Coldrexu či Theraflu.

Prehodnocovanie, ktoré viedlo k spomínanému odporúčaniu začalo, v júni 2016 v spolupráci so všetkými členskými krajinami EÚ vrátane Slovenska.

O tom, či sa registrácia liekov s obsahom paracetamolu s predĺženým uvoľňovaním zastaví, rozhodne v nadchádzajúcich týždňoch Koordinačná skupina pre postupy vzájomného uznávania a decentralizované postupy – humánne lieky (CMDh).

"Vzhľadom na prebiehajúci proces, ŠÚKL zatiaľ nepristúpil k sťahovaniu liekov z trhu. Na základe záverov CMDh, kde sa prijme jednotný postup pre všetky členské štáty spolu s časovým harmonogramom, ŠÚKL prijme náležité opatrenia," zhrnula Madarászová.

Zdroj: mediweb.sk