Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Nesnažte sa byť príliš šťastní, varuje štúdia

8. 1. 2019

Nesnažte sa byť príliš šťastní, varuje štúdia

Dnešná spoločnosť v ľuďoch vytvára dojem – a tiež tlak – že môžu či majú byť neustále šťastní. Čo však táto neúnavná snaha dosiahnuť šťastie s človekom urobí? Zrejme nebude prekvapením, že vynakladať veľké množstvo energie na dosiahnutie tohto cieľa v človeku vzbudí skôr horkosť a nespokojnosť vrátane depresií z jeho nedosiahnuteľnosti.

Výskumní pracovníci Aekyoung Kim z Rutgers University v americkom New Brunswicku a Sam Maglio z kanadskej University of Toronto Scarborough sa teraz zamerali na to, aký vplyv má honba za šťastím „za každú cenu“ na vnímanie času.

Preskúmali k tomu štyri predchádzajúce podobne zamerané štúdie. Všetky vrátane tej najnovšej  potvrdili podozrenie, že čím viac sa človek snaží dosiahnuť šťastie, tým viac zakúsi pocit, že k tomu nemá dostatok času. A čím viac vníma nedostatok času, tým je v skutočnosti nešťastnejší.

Pokiaľ človek považuje šťastie za cieľ, vyžadujúci neustávajúcu snahu, čas mu uniká medzi prstami, vysvetlili vedci. Toto úsilie potom vytesňuje prosté vnímanie situácií a zážitkov a s nimi spojených pocitov. Ale to nie je všetko, tvrdia štúdie. Táto nedostatočnosť tiež neustále poháňa potrebu okamžitého uspokojenia, ktoré sa dosahuje pomocou materiálnych statkov, napríklad kupovaním stále nových vecí.

Cestou z tohto začarovaného kruhu je prestať sa úporne snažiť nájsť šťastie a proste si len dopriať čas na prežívanie, a so všímavou pozornosťou („mindfulness“) sa sústrediť na daný okamih. Tak môže človek byť sám sebou a dopriať si viac zmysluplných aktivít, uzatvára štúdia.

Autor: uza

Zdroj: Kim A et Maglio S. Vanishing time in the pursuit of happiness. Psychonomic Bulletin & Review. Published online 09 March 2018 DOI https://doi.org/10.3758/s13423-018-1436-7