Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Nemocnica v Boroch má už stavebné povolenie

14. 8. 2018

Nemocnica v Boroch má už stavebné povolenie

Na výstavbu nemocnice chce dať Penta 200 miliónov eur.

Nemocničná sieť Penty Svet zdravia má už stavebné povolenie na výstavbu svojej nemocnice v bratislavskej časti Bory.

Nemocnica by mala byť koncovou pre doteraz 17 nemocníc siete Svetu zdravia naprieč Slovenskom. Penta ju chce otvoriť pre pacientov už o tri roky.

Začnú stavať už za pár dní

Zdravotnícke zariadenie získalo právoplatné stavebné povolenie na konci júla 2018, priblížil Tomáš Kráľ, hovorca Svetu zdravia.

So stavebnými prácami chce Penta podľa neho začať už v najbližších dňoch. „Všetky prípravné činnosti idú podľa schváleného plánu. Nová nemocnica by mala privítať prvých pacientov v roku 2021,“ uviedol Kráľ.

Do výstavby novej nemocnice chce Svet zdravia investovať 200 miliónov eur.

Zdravotnícke zariadenie by malo mať 400 lôžok a poskytovať služby všeobecnej nemocnice.

V nemocnici by malo byť 14 operačných sál, urgentný príjem novej generácie, 36 jednolôžkových izieb intenzívnej starostlivosti, pôrodnica, komplexné centrum zamerané na liečbu mozgových príhod, traumacentrum, či transplantačné centrum orientované na príbuzenské transplantácie.

Vedenie siete Svetu zdravia chce v nemocnici ponúknuť prácu 230 lekárom a 700 sestrám a ošetrovateľom. Penta sa netají tým, že ich chce hľadať nielen v zahraničí, ale aj v samotnej Bratislave.

Štát prehráva s Pentou

Nábor Penty môže spôsobiť vážne ťažkosti štátnej Univerzitnej nemocnici Bratislava, ktorá je najväčšia na Slovensku.

Už teraz má nedostatok zdravotníkov, hlavne sestier.

Mohla by sa tak zopakovať situácia z konca minulého roka, keď zo štátneho Národného ústavu srdcovocievnych chorôb odišli siedmi intervenční rádiológovia na čele s Ivanom Vulevom.

Operácie mozgových aneuryziem sa rozhodli robiť v novootvorenom centre v bratislavskom Medissime, ktoré patrí Pente.

Aby štátne zdravotnícke zariadenia v Bratislave mohli po odchode vulevovcov vôbec operovať museli si na pomoc povolať lekárov špecialistov z Martina a Banskej Bystrici.

Štát v súťaži s Pentou však neprehráva len v boji o zdravotníkov.

Novú nemocnicu chce pár kilometrov od Borov v bratislavskej lokalite Rázsochy postaviť aj štát.

Otvorená by mala byť podľa odhadov ministerstva zdravotníctva o päť rokov. Štát však ešte nevybral ani firmu, ktorá zbúra starý skelet nemocnice. Tá sa totiž stavia už od roku 1987 a stále nie je hotová.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME