Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Na Slovensku chýba liek na úzkosť

10. 4. 2019

Na Slovensku chýba liek na úzkosť

Na úzkosť sa pred dvomi rokmi u nás liečilo takmer 60-tisíc ľudí.

Na Slovensku od začiatku februára chýba liek Lexaurin (s účinnou látkou bromazepam). Používa sa na liečbu úzkosti.

Výpadok Lexaurinu aj jeho generických náhrad potvrdil Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Generikum má rovnaký účinok ako originálny liek, len je lacnejšie, lebo do jeho ceny sa nezapočítavajú náklady na výskum a vývoj a nie je chránené patentom.

Lexaurin je na lekársky predpis, ale nie je preplácaný zo zdravotného poistenia.

Pre úzkosti a príbuzné diagnózy vyhľadalo v roku 2017 lekára takmer 60-tisíc obyvateľov Slovenska, vyplýva z údajov Národného centra zdravotníckych informácií.

Problémy vo výrobe

"Už štvrtý týždeň nie sú lieky Lexaurin, Lexopam a všetky generiká v žiadnej lekárni na Slovensku," vraví Roman Vaculčiak z Lovinobane pri Lučenci.

Výpadok poldruha miligramového Lexaurinu eviduje ŠÚKL podľa jeho hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej od 4. feburára a trojmiligramového balenia od 11. februára tohto roku. Dôvodom sú problémy pri jeho výrobe.

Výrobcom Lexaurinu aj držiteľom registrácie je na Slovensku slovinská firma Krka.

O liek je podľa Marjana Vrbnjaka z Krka Slovensko zvýšený záujem na viacerých trhoch, preto nastali problémy s jeho dodávkami k nám.

Od štvrtka minulého týždňa nie je v lekárňach ani generikum Bromazepam Medochemie.

Leuxaurin pokrýval až 98 percent slovenského trhu, keď vypadol, zvýšil sa dopyt po bromezepame. Katarína Jacková z firmy Medochemie hovorí, že záujem nedokázali pokryť a jeho zásoby sa tiež minuli.

Ešte v polovici januára sa z lekární vytratilo aj ďalšie generikum Lexopam.

Liek sa na Slovensku podľa Moniky Skripčák z Neuraxpharma Slovakia, ktorý Lexopam do lekární dodáva, predával málo a okrem toho mu na konci marca vypršala expirácia.

Dodávateľ ho preto stiahol 16. januára z lekární a pre nízky záujem je otázne, či sa na náš trh ešte vráti, uvažuje Skripčák.

Dodávky Lexaurinu sa do lekární podľa Jurkemíkovej obnovia po Veľkej noci, teda po 22. apríli.

Existujú náhrady

Napriek tomu, že vypadol Lexaurin a jeho generiká Psychiatri tvrdia, že nie je dôvod na paniku. Lexaurin má mnoho náhrad s inými účinnými látkami, ktoré človekovi s úzkosťou pomáhajú rovnako ako tento liek. Namiesto Lexaurinu môže lekár predpísať pacientovi Neurol alebo Xanax, vysvetľuje Igor Škodáček, bývalý prednosta Kliniky detskej psychiatrie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Oba lieky obsahujú účinnú látku alprazolam, ktorá odstraňuje nepokoj a úzkosť, má uvoľňujúci a upokojujúci účinok.

Okrem nich je podľa šéfa Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach Mareka Zelmana rovnocennou náhradou aj Apaurin a Diazepam (obaja s účinnou latkou diazepam).

Všetky tieto lieky môžu predpísať aj všeobecní lekári.

Škodáček však upozorňuje, že dôležité je vhodne nastaviť liečbu, lebo tieto lieky, najmä Lexaurin, spôsobujú závislosť. "Je to taká istá závislosť ako od alkoholu alebo drog," vysvetľuje Zelman.

"Závislosť od týchto troch typov vzniká od 3 do 14 mesiacov pravidelného užívania," vraví o Lexaurine, Neurole a Xanaxe Škodáček. Potom potrebuje pacient dvojnásobnú dávku, aby sa dostavil účinok pôvodnej.

Dlhodobé a nekontrolované užívanie týchto liekov spôsobuje podľa neho zúženie vedomia, človek má problémy sa sústrediť, môže sa zhoršiť pamäť a spomalí sa jeho myslenie.

Naopak, ak lekár dobre nastaví liečbu, pacientovi môžu podľa bývalého prednostu vymiznúť príznaky už po štyroch dňoch užívania.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME