Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Manžel Druckerovej tajomníčky má spoločnú históriu s Pfizerom

10. 1. 2018

Manžel Druckerovej tajomníčky má spoločnú históriu s Pfizerom

Za vlády Ivety Radičovej (SDKÚ) zvýhodnil Pfizer minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH), ktorý pre firmu v minulosti tiež robil.

Manžel štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru) Erich Kalavský robil osem rokov vo farmaceutickej spoločnosti Pfizer. Hoci sa jeho manželka v minulosti nevenovala liekom ani farmácii na ministerstve má na starosti práve liekovú politiku. Napriek tejto úzkej rodinnej väzbe ministerstvo aj farmaceutická firma vzájomné nadštandardné vzťahy odmietajú.

V roku 2010 to však bola práve spoločnosť Pfizer, ktorú pri vakcíne proti pneumokokom zvýhodnil predchodca súčasného ministra Tomáša Druckera (nominant Smeru) Ivan Uhliarik (KDH). Vo farmaceutickej firme pracoval jeho brat a v minulosti aj on.

„Možný konflikt záujmov je taký obrovský, že post šéfa liekovej politiky by mal zastávať človek bez akýchkoľvek väzieb na farmafirmy a pritom odborník v danej oblasti. Takých odborníkov na Slovensku máme,“ reaguje na funkciu Kalavskej Peter Visolajský, šéf Lekárskeho odborového združenia.

Hlavný medicínsky expert na vakcíny

Kalavský začal podľa životopisu na sieti LinkedIn pre Pfizer pracovať v roku 2008. Postupne prešiel rôznymi manažérskymi pozíciami. V roku 2014 sa stal Vaccines Medical Lead, čo by sa dalo preložiť ako hlavný medicínsky odborník na vakcíny. Ako zástupca Pfizeru sa zúčastnil napríklad na stretnutí členov vakcínovej skupiny na ministerstve zdravotníctva. Po parlamentných voľbách v marci 2016 sa ministrom zdravotníctva stal Drucker a štátnou tajomníčkou Kalavská. Obidvaja sú nominantmi Smeru.

Do liekovej politiky, ktorú má na starosti Kalavská, patrí aj schvaľovanie preplácania nových liekov z verejného zdravotného poistenia. O túto oblasť má ako farmaceutická firma prirodzený záujem aj Pfizer. Kalavskej manžel vo firme skončil zhruba dva mesiace po voľbách, na konci mája 2016. "Pracovný pomer bol ukončený na žiadosť pána Kalavského, na základe jeho osobného rozhodnutia," vraví Miroslav Lednár, ktorý má vo Pfizeri na starosti kontakt s verejnosťou.

Firma a ministerstvo: nemáme nadštandardné vzťahy

Manžel Kalavskej tak urobil práve preto, aby "do budúcnosti vylúčil akékoľvek možné pochybnosti o možnom konflikte záujmov", dopĺňa Lednára hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová. Štátna tajomníčka podľa nej pred nástupom do funkcie ministra informovala o všetkých možných konfliktoch záujmov.

"Spoločnosť Pfizer si od nástupu štátnej tajomníčky podala štyri žiadosti o kategorizáciu lieku, pričom ani v jednom prípade im nebolo vyhovené z dôvodu nesplnenia podmienok pre zaradenie lieku do kategorizačného zoznamu," dodáva hovorkyňa.

Viacerí ľudia z farmaceutického priemyslu však pre denník SME mimo záznamu povedali, že po takej dlhej spolupráci s konkrétnou firmou s ňou kontakty prirodzene zostávajú, respektíve je to vysoko pravdepodobné. "Po ukončení zamestnaneckého pomeru s ním (Erichom Kalavským, pozn. red.) už spoločnosť Pfizer neudržiava kontakty," nesúhlasí Lednár.

"Keď sa pozrieme, o akých obrovských financiách rozhoduje štátna tajomníčka pri farmafirmách, tak je skutočne oprávnené, aby pani Kalavská vysvetlila túto neštandardnú situáciu," vraví Visolajský. Keď sa opísanie väzieb s farmaceutickými firmami vyžaduje od lekárov, o to viac by sa malo podľa neho vyžadovať od vysokých štátnych úradníkov.

"Ideálnou cestou je zverejnenie prípadných konfliktov záujmov všetkých zamestnancov (obzvlášť riadiacich) pri príchode na úrad ministrovi, a v prípade top úradnikov aj verejnosti," vraví Gabriel Šípos, šéf Transparency International Slovakia. Pre objektivitu dopĺňa, že Pfizer ročne prispieva Transparency sumou tritisíc eur.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME