Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Lieky na zriedkavé ochorenia majú byť prístupnejšie

27. 11. 2017

Lieky na zriedkavé ochorenia majú byť prístupnejšie

Lieky, ktoré slúžia na liečbu zriedkavých ochorení majú byť pre slovenských pacientov, ktorí sú na ne chorí prístupnejšie.

Parlamentný výbor pre zdravotníctvo totiž v utorok schválil pozmeňujúci návrh svojho predsedu Štefana Zelníka (SNS) k vládnej novele zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov.

Dostupnejšie lieky

K liekom na zriedkavé ochorenia by sa mali podľa návrhu dostať všetci pacienti, ktorí spĺňajú indikácie, na ktoré sú registrované.Vo vládnom návrhu sa pritom počítalo s obmedzením výskytu zriedkavého ochorenia v pomere 1:50 000.

„Indikačné obmedzenie umelo zužuje podiel pacientov, ktorí by mali nárok na úhradu tohto lieku, čo je v rozpore s deklarovaním štátu, že tieto lieky budú dostupné pre všetkých vhodných pacientov,“ píše sa v pozmeňujúcom návrhu.

Ďalšia zmena sa týka uzatvárania zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a výrobcami liekov.

„Ide o drobné úpravy, ktoré majú napomôcť, aby tento zákon bol ešte lepší," povedal šéf rezortu zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru).

Zmenou sa má podľa neho docieliť to, aby sa aj pacienti, ktorých diagnózy sú raritné, dostali k liečbe, ktorá býva veľmi drahá.

Kto zaplatí až štvrtinu ceny lieku

Napriek tomuto posunu v prospech pacienta stále zostáva záhadou, kto bude pri liekoch, ktoré nebudú hradené z verejného zdravotného poistenia a zdravotná poisťovňa ich schváli chorému na výnimku platiť doplatok naň.

Po novom majú totiž poisťovne pri liekoch na výnimku preplácať len 70 až 90 percent ceny lieku. V súčasnosti preplácajú celý. Cena liekov na výnimku sa pritom pohybuje rádovo až v tisíckach eur.

Doplatok päť percent zo zvyšnej sumy by mali podľa skoršieho vyjadrenia hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Eliášovej preplácať nemocnice alebo ambulancie, ktorých lekári liek predpíšu.

Tento predpoklad ministerstva však šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko považuje za nereálny. Aj preto, že mnohé nemocnice majú dlhy. Pristúpiť na to môžu len štátne, ktorým to prikáže minister.

Ak by to aj päť percent z ceny lieku na výnimku platili nemocnice a ambulancie, otázkou zostáva, kto zaplatí zvyšných až 25 percent z ceny liek.

"Rozdiel medzi cenou a úhradou zdravotnej poisťovne bude kompenzovať držiteľ registrácie poskytnutím zľavy z ceny," sľubila v júli Eliášová. V európskych krajinách je podľa nej bežné, že farmaceutické firmy dávajú zľavu 20 až 25 percent. O tejto možnosti sa však v návrhu novely zákona nepíše.

Ján Krempaský, autor pracuje pre SME