Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Liečba depresií bez útlmu emócií

15. 3. 2018

Liečba depresií bez útlmu emócií

Vedci potvrdili, že psychoaktívna látka psilocybin – psychedelikum, ktoré sa nachádza v hubách rodu Psilocybe, známych ako lysohlávky – môže byť užitočná ako nový spôsob liečby depresie bez niektorých nežiaducich účinkov, ktoré prinášajú niektoré konvenčné antidepresíva.

Nový výskum v Imperial College London preukázal, že pri použití psilocybinu sa dá vyhnúť nežiaducim účinkom niektorých typov konvenčnej liečby depresie, ako je emočná otupenosť, ospalosť a apatia. Výskum pozostával z dvoch štúdií. Podľa oboch štúdií psilocybin potláča pocity úzkosti a depresie u ľudí s pokročilým onkologickým ochorením. Tretia menšia štúdia ukázala, že táto látka môže pomáhať aj tam, kde predchádzajúca liečba depresie zlyhala.

Pri prvej zo štúdií 20 osôb s diagnostikovanou depresiou, ktorým konvenčná liečba nepriniesla úľavu, podstúpilo dve sedenia s psilocybinom. Vedci potom skúmali ich reakcie na obrázky emotívnych výrazov pomocou funkčnej magnetickej rezonancie (fMRI) mozgu. Pacienti pociťovali zlepšenie, ktoré popisovali ako oživenie a emocionálne zapojenie. Okrem toho fMRI preukázalo silnejšiu odpoveď v mozgu, špeciálne vyššiu aktivitu v amygdale. To podľa autorov potvrdzuje biologické zmeny po terapii psilocybinom, aj keď bude potrebné ďalšie skúmanie, či zlepšenie spôsobila samotná látka alebo psychologická podpora v priebehu terapie či prerušenie liečby antidepresívami pred zahájením štúdie.

Druhá štúdia skúmala, či kvalita psychedelickej skúsenosti súvisí s úspešnosťou terapie. Na základe odpovedí 20 pacientov sa ukázalo, že čím hlbší mystický zážitok prepojenia s vesmírom bez hraníc, tým lepšie boli vyhliadky do budúcnosti pre duševné zdravie. Príznaky depresie ustúpili a benefity trvali ešte niekoľko týždňov po terapii. Možné lekárske využitie lysohlávok dnes skúma viacero pracovísk na celom svete, vrátane českého Národného ústavu duševného zdravia.

Autor: uza

Zdroje: Roseman L et al. Increased amygdala responses to emotional faces after psilocybin for treatment-resistant depression. Neuropharmacology. https://doi.org/10.1016/j.neuropharm.2017.12.041 Roseman L et al. Quality of Acute Psychedelic Experience Predicts Therapeutic Efficacy of Psilocybin for Treatment-Resistant Depression. Frontiers In Pharmacology, 17 January 2018. https://doi.org/10.3389/fphar.2017.00974