Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Lexaurin sa už vrátil do lekární

29. 4. 2019

Lexaurin sa už vrátil do lekární

Liek na liečbu úzkosti na Slovensku chýbal od začiatku februára.

Po vyše dvoch mesiacoch sa na Slovensko vrátil liek na liečbu úzkosti Lexaurin (účinná látka bromazepam).

Informáciu potvrdil Ondrej Sukeľ, šéf Slovenskej lekárnickej komory.

Liek na Slovensku chýbal od začiatku februára. Lexaurin je na lekársky predpis.

Neprišlo ho veľa

"Včera sme ho objednali a dnes prišiel," povedal v piatok Sukeľ o Lexaurine. Dodal, že liek sa už dostal do lekární, ale nie v enormných množstvách.

V akom objeme a kedy doviezol Lexaurin na Slovensko, zástupca jeho slovinského výrobcu, firmy Krka Slovensko, nepovedal.

Na otázky nereagoval ani Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Výpadok poldruhamiligramového Lexaurinu evidoval ŠÚKL podľa jeho hovorkyne Magdalény Jurkemíkovej od 4. februára a trojmiligramového balenia od 11. februára tohto roku.

Dôvodom boli problémy pri jeho výrobe. O liek bol podľa Marjana Vrbnjaka z Krka Slovensko zvýšený záujem na viacerých trhoch, preto nastali problémy s jeho dodávkami k nám.

Na začiatku apríla však hovorkyňa štátnych kontrolórov liečiv povedala, že Lexaurin sa do lekární vráti po Veľkej noci, čo sa zhoduje so Sukeľovými informáciami.

 

Liek na úzkosť

Všeobecní lekári alebo psychiatri predpisujú Lexaurin ľuďom, ktorí trpia úzkosťami. Liek odstraňuje nepokoj a úzkosť, má uvoľňujúci a upokojujúci účinok.

Bývalý prednosta Kliniky detskej psychiatrie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave Igor Škodáček však upozorňuje, že je dôležité vhodne nastaviť liečbu, lebo Lexaurin spôsobuje závislosť.

"Je to taká istá závislosť ako od alkoholu alebo drog," povedal na začiatku apríla Marek Zelman, šéf Psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.

Závislosť na Lexaurinu môže vzniknúť už po 12 týždňoch užívania. Potom potrebuje pacient dvojnásobnú dávku, aby sa dostavil účinok pôvodnej.

Dlhodobé a nekontrolované užívanie týchto liekov spôsobuje zúženie vedomia, človek má problémy sa sústrediť, môže sa zhoršiť pamäť a spomalí sa jeho myslenie, vysvetľuje psychiater.

Naopak, ak lekár dobre nastaví liečbu, pacientovi môžu podľa bývalého prednostu vymiznúť príznaky už po štyroch dňoch užívania.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME