Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Len dva sladené nápoje týždenne zvyšujú riziko cukrovky

20. 8. 2018

Len dva sladené nápoje týždenne zvyšujú riziko cukrovky

Nový výskum zo Stellenbosch University v JAR, uverejnený v Journal of the Endocrine Society, preskúmal 36 existujúcich štúdií, uverejnených za 10 rokov za účelom zistenia možného vplyvu sladených nápojov na kardiometabolické zdravie, čo je zastrešujúci termín pre kardiovaskulárne ochorenie, metabolický syndróm a diabetes 2.typu. Obsahoval randomizované a kontrolované klinické štúdie, aj štúdie pozorovacie.

V jednej z najnovších prác sa uvádza zistenie, že už dve limonády týždenne vyvolávajú u konzumentov 2,4× vyššie riziko vzniku diabetu, a to bez ohľadu na to, či sú sladené cukrom alebo nie. Autori novej analýzy však označujú jej výsledky za kontroverzné. Aj napriek tomu väčšina predchádzajúcich štúdií jasne potvrdzuje súvislosť medzi nápojmi sladenými cukrom a rizikom kardiometabolického ochorenia. Predovšetkým objavila silnú koreláciu medzi cukrom sladenými nápojmi a vznikom metabolického syndrómu.

Konkrétne: už minimálna denná konzumácia jedného takého nápoja zvyšuje riziko hypertenzie, a dva také nápoje za týždeň (týka sa to aj džúsov) zvyšujú riziko diabetu 2.typu. Ďalšie zistenie zahrňuje fakt, že pravidelné popíjanie sladkých nápojov znižuje o 17 % citlivosť tkanív na inzulín, čo vysvetľuje následne zvýšené hodnoty cukru v krvi.

Šéf výskumu doktor Essop potvrdzuje: „Naša analýza odhalila, že väčšina epidemiologických štúdií jasne ukazuje, že častý príjem týchto nápojov prispieva ku vzniku metabolického syndrómu, diabetu a vysokého krvného tlaku.“

Autor: UZA

Zdroj: Essop MF et al. Frequent Sugar-sweetened Beverage Consumption and the Onset of Cardiometabolic Diseases: Cause for Concern? Journal of the Endocrine Society, 2017 DOI: 10.1210/js.2017-00262.