Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Lekárnici sú s e-zdravím v podstate spokojní

30. 7. 2018

Lekárnici sú s e-zdravím v podstate spokojní

Od začiatku tohto roka, kedy bolo spustené na Slovensku elektronické zdravotníctvo bolo vydaných vyše 20 miliónov e-receptov.

Lekárnici majú s elektronickým zdravotníctvom skôr pozitívne skúsenosti ako negatívne. Na raňajkách s novinármi minulú stredu 25. júla v Bratislave to uviedol šéf Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.

Elektronické zdravotníctvo, v ktorom lekárnici vydávajú lieky na základe elektronických receptov funguje na Slovensku od začiatku tohto roka.

Za toto obdobie bolo podľa lekárnickej komory vydaných vyše 20 miliónov elektronických receptov.

Nie je to dokonalé, ale funguje to

„Myslím, že sa všetci môžeme zhodnúť, že systém nie je dokonalý, ale je funkčný a prináša so sebou práve tie benefity, ktoré mal prinášať a pri dostatočnom využívaní týchto výhod systém prinesie ešte viac,“ povedal na mediálnych raňajkách šéf komory.

Toto konštatovanie však podľa neho neznamená, že elektronické zdravotníctvo funguje bez problémov.

„Bohužiaľ, ešte stále sa stretávame so situáciou, že niektorí lekári sú proti samotnému ezdraviu a odmietajú či už pripojenie do systému, alebo samotné používanie identifikátorov,“ dodal Sukeľ.

Ide podľa neho o malú časť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Dôležité však je, že lekár má podľa platnej legislatívy povinnosť vystaviť elektronický recept, vysvetlil šéf komory.

Na rozdiel od lekárnikov, lekári kritizovali elektronické zdravotníctvo aj po štvrťroku od jeho spustenia.

V apríli na k tomu konanej tlačovej konferencii sa im nepáčilo, že systém má časté výpadky a technické problémy. Slovenská lekárska komora kritizovala jeho finančnú náročnosť pre jednotlivých ambulantných lekárov.

Lekári nepodpisujú erecepty

Lekárnikom najväčšie problémy spôsobuje, že lekári nepodpisujú elektronické recepty. Z vyše 20 miliónov e-receptov ide podľa Sukeľa o väčšinu.

Lekárnikom to podľa šéfa komory spôsobuje problémy pri preplácaní liekov zdravotnými poisťovňami.

„Takéto lekárske predpisy sú v zásade neplatné, avšak tým, že často krát je súčasne vystavený aj lekársky predpis v papierovej podobe, dá sa považovať za platný. Avšak, keď dospejeme k úplnej elektronizácii, bude nevyhnutné, aby lekárske predpisy boli zo strany lekárov plne podpísané, aby sa nestalo, že sa pacientom začnú odmietať vydávať lieky,“ uzavrel Sukeľ.

Ján Krempaský, autor je redaktorom denníka SME