Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Správy zo sveta

Lekári vyvinuli nový test na urýchlenie liečby respiračných chorôb

7. 11. 2017

Lekári vyvinuli nový test na urýchlenie liečby respiračných chorôb

Nový spôsob vyšetrenia výterov z nosohltanu objavili lekári z University Hospital Southampton NHS Foundation Trust. Urýchľuje diagnostiku chrípky a ďalších vírusových infekcií u pacientov s vážnymi respiračnými problémami a pomáha skrátiť čas k nasadeniu antibiotík aj dobu hospitalizácie. Využitie nájde najmä pri akútnych príjmoch v nemocniciach.

V takých prípadoch sú pacienti často liečení bez formálnej diagnózy, pretože príznaky chrípky sa prekrývajú s mnohými ďalšími vírusovými aj bakteriálnymi infekciami horných ciest dýchacích.

Podstatou nového postupu je okamžité umiestnenie výteru do prenosného prístroja, ktorý využíva rýchlu molekulárnu diagnostiku. Vzorky netreba odosielať do laboratória, a výsledky sú dostupné do hodiny, zatiaľ čo inokedy je na to potrebných aj niekoľko dní.

Systém bol testovaný v štúdii počas chrípkovej sezóny v rokoch 2015 a 2016 v univerzitnej nemocnici na skupine 720 pacientov s akútnym respiračným ochorením, vrátane zápalu pľúc, exacerbácie astmy a CHOCHP. Polovica pacientov prešla spomínaným testom, kedy bol výter analyzovaný v prístroji rýchlej molekulárnej diagnostiky. Druhá polovica bola testovaná štandardným spôsobom.

Výsledky, publikované v Lancet Respiratory Medicine, preukázali, že pacienti, testovaní priamo na mieste, dostali správnu liečbu svojich pľúcnych problémov rýchlejšie. Navyše pacienti s pozitívnym testom na chrípku mohli byť okamžite izolovaní v špeciálnych priestoroch, a tiež dostali správnu antivírusovú medikáciu.

Dr. Tristan Clark, ktorý štúdiu viedol, pripomenul, že toto testovanie má potenciál zabrániť rezistencii na antibiotiká tým, že obmedzí nevhodnú alebo neefektívnu liečbu. Podľa neho sú vírusové infekcie pri astme a CHOCHP častým dôvodom nadbytočného nasadzovania antibiotík.

Zdroj: Lancet Respiratory Medicin

Autor: uza