Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Lekári protestujú proti liekovému tendru VšZP

27. 4. 2018

Lekári protestujú proti liekovému tendru VšZP

Tender VšZP môže skončiť výmenou biologického lieku za lacnejší biosimilar. Ohrozená je tak liečba tisícok pacientov.

Pacientom s reumatickými, kožnými a zažívacími ochoreniami hrozí, že v dôsledku šetrenia Všeobecnej zdravotnej poisťovne budú musieť zmeniť liečbu, na ktorú boli roky zvyknutí.

Do istej miery podľa šéfky občianskeho združenia pacientov s Crohnovou chorobou Niny Kováčikovej hrozí, že niektorí z nich môžu zostať aj bez liečby, lebo ich telo nemusí prijať liek vysúťažený štátnou poisťovňou.

Všeobecná zdravotná poisťovňa totiž 28. marca vyhlásila tender za deväť a pol milióna eur bez dane na nákup 51-tisíc balení lieku s účinnou látkou infliximab. Liek sa okrem Crohnovej choroby používa aj na liečbu reumatoidnej či psoriatickej artritídy.

Reumatológovia, gastroenterológovia a kožní lekári za najväčšie riziko tendra považujú, že hlavným kritériom výberu lieku je najnižšia cena. Môže sa tak podľa nich stať, že v súčasnosti používaný originálny biologický liek môže byť nahradený biologicky podobným liekom.

Tento typ lieku sa odborne volá biosimilar. Vo všeobecnosti je lacnejší ako originálny biologický liek a nie sú s ním v liečbe týchto ochorení dostatočné skúsenosti, tvrdia odborníci.

Napodobenina namiesto originálu

"Rozhodne nechceme, aby to bolo ekonomicky urobené, že niekto kúpi lacnejšie lieky, aby ušetril pár eur," reaguje na tender expert Európskej liekovej agentúry Ján Kyselovič. Svoje výhrady voči verejnému obstarávaniu zhrnul v liste, ktorý 6. apríla poslal šéfke liekovej politiky štátnej poisťovne Ľubomíre Hlinkovej.

V liste píše, že nielen lieková agentúra, ale aj usmernenie ministerstva zdravotníctva neodporúča zámenu originálneho biologického lieku za biologicky podobný liek, ktorá hrozí pri tendri. Táto zmena je podľa neho v kompetencii lekára, a nie poisťovne, a navyše pacient s ňou musí súhlasiť.

"Takýto spôsob nakupovania biologických liekov, ktorý by viedol k ekonomickej zmene liečby pacientov, pokladáme za neštandardný a absolútne nevhodný," napísali o šesť dní neskôr v liste Hlinkovej aj šéfovia Slovenskej reumatologickej, dermatovenerologickej a gastroenterologickej spoločnosti Želmíra Macejová, Dušan Buchwald a Ľubomír Jurgoš.

Je podľa nich si treba uvedomiť, že biologicky podobné lieky sú originálnym liekom len "podobné a nie identické".

Zámena biologického lieku za biologicky podobný liek sa vo všeobecnosti neodporúča, lebo môže mať vplyv na bezpečnosť a účinnosť liečby pacienta, tvrdia odborníci.

Môže sa stať, že z desiatich pacientov deviatim nový liek zaberie, ale desiatemu nie, vraví Kováčiková. Preňho by to podľa nej znamenalo, že opäť bude musieť absolvovať proces schvaľovania liečby cez poisťovňu a "do istej miery môže zostať aj bez liečby".

Poisťovňa chce ušetriť až 6,8 milióna eur

"VšZP odmieta stanovisko odborných spoločností, že by postupovala absolútne nevhodne a neštandardne," reaguje na výhrady hovorkyňa poisťovne Viktória Vasilenková.

Všetci pacienti budú mať podľa nej naďalej zabezpečenú možnosť liečby prostredníctvom originálnych biologických liekov. Kyselovič však dodáva, že poisťovňa bude liečbu hradiť len do výšky ceny vysúťaženého lieku. Otázkou preto ostáva, kto v takom prípade zaplatí rozdiel medzi biologicky podobným liekom a originálom.

"Cieľom verejnej súťaže je vysúťaženie najlepšej ceny za liečivo infliximab v rámci všetkých aktuálne dostupných liekov na trhu," vraví Vasilenková. Tendrom chce poisťovňa ročne ušetriť 3,4 milióna eur. Keďže dodávka 51-tisíc balení liekov je rozvrhnutá na dva roky, celkovo by malo ísť o úsporu až 6,8 milióna eur.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME