Cookies

Náš web potrebuje na prispôsobenie obsahu a analýzu návštevnosti váš súhlas. Súhlas vyjadríte kliknutím na tlačidlo "OK". Viac informácií
Svoj súhlas môžete odmietnuť tu.

Novinky z domova

Kalavská odchádza z ministerstva zdravotníctva

12. 12. 2019

Kalavská odchádza z ministerstva zdravotníctva

Ministerka čaká kým sa vyzdravie prezidentka, aby jej mohla dať demisiu

Ministerka zdravotníctva za Smer Andrea Kalavská je na odchode z ministerstva zdravotníctva. Svoje rozhodnutie podať demisiu oznámila v pondelok podvečer.

Dôvodom je, že najsilnejšia vládna strana Smer, ktorá ju nominovala do funkcie odmietla jej kľúčovú reformu nemocníc, známu ako stratifikácia. Spočíva v tom, že jednotlivé nemocnice by sa špecializovali iba na to, v čom sú dobré. V dôsledku toho by sa niektoré z nich zmenili napríklad na doliečovacie ústavy.

Momentálne Kalavská čaká s podaním demisie na prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá je chorá. Práceneschopná by mala byť podľa jej hovorcu Martina Strižinca do piatku tohto týždňa.

V ten deň by sa mal zo zahraničnej cesty v Spojených Štátoch vrátiť aj premiér Peter Pellegrini (Smer). Pred podaním demisie sa s ním ministerka pravdepodobne tiež ešte stretne.

Ideové rozpory so Smerom

Za demisiou sú podľa Kalavskej minulotýždňového vyjadrenia dlhodobé ideové rozpory so Smerom. Konkrétne s jeho šéfom Robertom Ficom.

Kým ona považuje reformu nemocníc za kľúčovú, šéf Smeru ju jednoducho vníma, ako zatváranie nemocníc, čo si vraj tri mesiace pred voľbami nemôže dovoliť.

"Ide o hrubé nepochopenie materiálu," odmietla pred pár mesiacmi jeho úvahy Kalavská.

Je to prvá ministerka nominovaná Smerom v jeho 20-ročnej histórii, ktorá sa postavila Ficovi. Ten na to reagoval vyjadrením, že mu opľula ruku.

Dlhodobým a najväčším spojencom a podporovateľom ministerky bol Pellegrini. Ten však minulý týždeň stiahol z parlamentu návrh reformy nemocníc. Zjavne pod vplyvom Fica.

"Nesúhlasila som s tým, aby sa tento materiál vrátil naspäť," reagovala na to Kalavská. "Trápne, smiešne až groteskné, kam sme sa dostali," komentovala situáciu, ktorá tým vznikla.

"Smer si ma vybral ako odborníka a ak nie je spokojný s mojou prácou, ja veľmi rada túto funkciu ponúkam," povedala ešte minulú stredu, keď prvýkrát ponúkla svoj ministerský post.

Na druhý deň si ju však Pellegrini zavolal a presvedčil ju, že o svojej demisii ešte popremýšľa. Tento pondelok sa však definitívne rozhodla.

Zastaviť ju môže Čaputová

Napriek tomu jej rozhodnutie môže zastaviť ešte prezidentka, ktorá nemusí prijať demisiu. Otázku, či tak urobí označil jej hovorca za predčasnú.

Ak by tak Čaputová urobila, nebolo by to prvýkrát. Vlani to isté urobil vtedajší prezident Andrej Kiska, ktorý neprijal demisiu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Ten si po údajných zárukách Pellegriniho a Fica, že naša zahraničná politika bude i naďalej zviazaná s EÚ a NATO, demisiu nakoniec rozmyslel.

V Kalavskej prípade sa však zdá, že Pellegrini je už zmierený s jej demisiou. Z USA jej na diaľku poďakoval za všetko, čo na ministerstve urobila.

Po odchode z neho sa Kalavská podľa jej augustového vyjadrenia pre denník SME chce vrátiť na internú kliniku na bratislavské Kramáre, ako sekundárna lekárka.

Kto ju na tri mesiace, ktoré chýbajú do parlamentných volieb nahradí v kresle ministra Pellegrini zatiaľ nepovedal.

Ján Krempaský, autor je redaktorom SME